Ogród ozdobny: podpory dla dalii

Dalie to jedne z najbardziej okazałych zielnych roślin ogrodowych – niektóre odmiany mogą osiągać ponad 1,5 m wysokości. Liczne pędy zakończone są bardzo atrakcyjnymi kwiatostanami. W zależności od kształtu mogą one osiągać różne rozmiary. Największe spotykamy u odmian dekoracyjnych: nawet do 40 cm średnicy. Tak duże i ciężkie kwiatostany, zwłaszcza umieszczone na wysokich pędach, powodują często ich przeginanie się, a nawet łamanie, dlatego dalie dobrze jest podwiązywać lub podpierać.

Przydatne są do tego specjalne konstrukcje w kształcie walca, wewnątrz których roślina się rozwija, ale mogą to być także różnego rodzaju kratki, pręty lub tyczki. Ważne jednak, żeby były to elementy estetyczne, ozdobne lub neutralne dla wystroju rabaty. W takim towarzystwie dalie będą jeszcze długo zdobić ogród. 


Drzewa i krzewy: moszenki południowe o oryginalnych owocach

Krzewy moszenków południowych Coluteaarborescens powtarzają kwitnienie, ukazując jednocześnie rozdęte pęcherzykowate strąki. Dojrzewające owoce są jakby nadmuchane i zaczerwienione, potem zasychają i często pozostają na krzewach do wiosny. Kwitnące kwiaty są miododajne. Moszenki południowe tworzą szerokie krzewy dorastające do 2-3 m. Na pędach osadzone są liście podobne do robinii akacjowej, które jesienią przepięknie wybarwiają się na żółto.

Krzewy moszenków południowych doskonale nadają się na gleby słabe, o małej zawartości składników pokarmowych. Lubią stanowiska słoneczne, ciepłe i zaciszne. Nadają się także do uprawy w miastach, ponieważ są odporne na zanieczyszczenia powietrza. W ogrodzie doskonale prezentują się na rabatach z bylinami, jak na przykład słoneczniczek szorstki, oraz trawami o małych wymaganiach pokarmowych.


Balkony i tarasy: roślina do jesiennych kompozycji

Dobrą propozycją do jesiennych kompozycji na balkon lub taras jest hebeAndersena Hebe x andersonii odmiany ‘Variegata’ (rodzina trędownikowate Scrophulariaceae). Jest to ładny mały krzew o eliptycznych paskowanych liściach, które w środku są szarozielone, a po brzegach kredowobiałe.

Efektowne są również jego jasnofioletowe, zebrane w kłosy kwiaty. Kwiatostany te, podobne do niektórych przetaczników i porównywane do kuflika cytrynowego, czyli „szczotki do butelek”, rozwijają się od późnego lata do jesieni. Hebe ładnie wygląda zarówno w osobnej skrzynce, jak i posadzona obok wrzośców i starca.

Najlepszym miejscem dla tej rośliny jest osłonięty od wiatru balkon lub zaciszny kąt w ogrodzie. Dobrze rośnie w ziemi przeznaczonej do uprawy większości roślin balkonowych (na przykład w mieszaninie ziemi kompostowej i substratu torfowego). Pamiętajmy, by podlewać ją umiarkowanie. Niestety, w naszym klimacie nie zimuje, dlatego musimy ją przed nadejściem przymrozków przenieść do jasnego pomieszczenia o temperaturze 8-10°C. 


Warzywnik: jesienne pielęgnacje

W przypadku kapusty brukselskiej koniecznym zabiegiem jest ogławianie, zazwyczaj wykonywane w połowie miesiąca. Przeprowadza się je, gdy wytworzone już główki mają średnicę ok. 1,5 cm. W przypadku niezawiązania główek również należy przeprowadzić ogławianie, które pobudzi roślinę do ich wytworzenia. Warzywa korzeniowe, np. seler, pietruszka czy marchew, przeznaczone do zbioru na początku października, powinny być regularnie podlewane w przypadku braku opadów. Przyczyni się to do zwiększenia korzeni spichrzowych.

Także warzywa kapustne o zwiększonych wymaganiach wodnych wymagają podlewania. Ważnym zabiegiem jest też ochrona wrażliwych roślin przed przymrozkami. W tym celu wykorzystujemy tzw. płaskie osłony: agrowłókninę czy folię perforowaną, którą kładziemy bezpośrednio na osłaniane warzywa. Można też za pomocą prętów wygiętych w łuk lub prostokątne C zrobić minitunel. Takie rozwiązanie może się przydać także wiosną, przy wcześniejszej uprawie warzyw ciepłolubnych.

Warzywa o dużej wrażliwości na niskie temperatury to pomidory, papryki, ogórki, dynie i kalafiory, które znoszą jedynie temperatury do 0ºC. Najbardziej wytrzymałe na mrozy są kapusta brukselska, jarmuż, zimowe odmiany pora, czosnek, pietruszka naciowa i korzeniowa, pasternak i scorzonera – wytrzymują nawet mrozy do -17ºC.


  

Sad we wrześniu

Zbieramy jesienne i zimowe odmiany

Zbieramy jesienne i zimowe odmiany jabłoni i gruszy. Jeśli zamierzamy część owoców przeznaczyć do przechowywania, wybierajmy tylko te, które są wyrośnięte i najlepszej jakości. Nie nadają się owoce przejrzałe, uszkodzone przez szkodniki oraz obite.

Jesienne sadzenie młodych drzewek
Pod koniec miesiąca możemy już kupić młode drzewka do posadzenia. Wybierajmy tylko drzewka wyrośnięte i ładnie rozkrzewione. Materiał wysokiej jakości zawsze ma uformowaną koronę, co znacznie ułatwi późniejsze cięcie.

Drzewa owocowe przycinamy wiosną

Sadząc drzewa owocowe, pamiętajmy, aby miejsce szczepienia lub okulizacji znajdowało się kilka centymetrów nad powierzchnią gleby. Po posadzeniu podlewamy tylko obficie glebę wokół drzewka, natomiast przycinanie świeżo posadzonych drzewek lepiej odłożyć do wiosny.