Aronia jest krzewem prostym w uprawie. Ma niewielkie wymagania glebowe. Toleruje tereny od suchych do podmokłych, preferuje stanowiska w pełni nasłonecznione, ale urośnie też na półcienistych. Jest odporna na przymrozki, znosi temperatury do -35°C, na zimę nie wymaga okrycia. Nawożenie aronii w uprawie amatorskiej nie jest konieczne, ale może być stosowane – wystarczą nawozy płynne. Aronia jest odporna na choroby i szkodniki. Dojrzałe owoce są ciemne, w środku czerwonopomarańczowe z małymi nasionkami.

Owoce aronii kryją w sobie ogromne bogactwo. Są wykorzystywane w farmacji jako surowiec do produkcji suplementów diety. Zawierają dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (zwłaszcza C i P, a także witaminy z grupy owocowych, PP oraz prowitaminę A), sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden.

Owoce aronii są ekologicznym i zdrowym surowcem. Antocyjany, czyli czerwono-fioletowe barwniki, wykazują szereg pozytywnych właściwości farmakologicznych. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, a także wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję rodopsyny, bardzo istotnej w procesie widzenia, polepszają jego jakość.

Antocyjany wykazują również działanie przeciw zapalne i przeciw utleniające, a także pośrednio wpływają na obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu. Również zawartość witaminy P (między innymi rutozydu, wchodzącego w skład leków, np. Rutinoscor binu) jest kilkadziesiąt razy wyższa od zawartości w owocach tradycyjnie uprawianych w Polsce.

Ze względu na cenne walory lecznicze aronię można stosować w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego, nerwowego oraz pokarmowego, gdyż łagodzi dolegliwości w chorobach wątroby i trzustki. Dodatkowo substancje biologicznie czynne zawarte w aronii łagodzą skutki radio terapii i zmniejszają działania uboczne leków antynowotworowych.

Aronia jest surowcem do produkcji soków, dżemów, win czy herbatek owocowych. Świeże owoce są cierpkie, więc nie jada się ich na surowo. Aby straciły swą cierpkość, należy je przez 48 godzin mrozić.

 

Sok z aronii

Najszybciej i najprościej uzyskuje się bogaty w witaminy sok aroniowy w sokowniku-parowniku. Owoce aronii zmieszane są z cukrem w proporcji 1:1. Pod dane działaniu gorącej pary wodnej, da ją znakomity w smaku sok o barwie prawie czarnej.

Innym sposobem jest gotowanie jagód aronii z liśćmi wiśni z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. 2 kg aronii z dodatkiem ok. garści liści wiśni zalewa się 3l gorącej wody, gotuje 15 min i odcedza. Do soku dodaje się 2 kg cukru, 5 dkg kwasku cytrynowego i gotuje 15 min.

 

Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne: cięcie wiosenne i po posadzeniu

Do nasadzeń aronii najlepsze są sadzonki dwuletnie. Dają one większe i wyrównane plony. Sadzonki produkowane z nasion mają zróżnicowaną siłę wzrostu i później owocują. Aronię najlepiej sadzić jesienią. Na wiosnę sadzenie powinno się odbywać od końca marca do połowy kwietnia. Pierwsze owoce pojawiają się rok po posadzeniu, jednak przy sadzeniu wiosennym owocowa nie może nastąpić w tym samym roku.

Cięcie krzewów posadzonych jesienią wykonuje się wiosną, zaś posadzone wiosną przycina się od razu po posadzeniu, co pobudza roślinę do rozrastania. Pędy skraca się o około ¼ lub 1/3 długości. W przypadku sadzonek bardzo silnych, dobrze ukorzenionych i mających wiele pędów przycinanie nie jest konieczne. Prócz cięcia aronia nie wymaga prawie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych, jedynie usuwania chwastów w jej najbliższym otoczeniu.