Jedną z najważniejszych witamin jest bez wątpienia witamina C. Występuje ona prawie wyłącznie w owocach i warzywach. W 100 gramach cytryny znajduje się jej ok. 50 miligramów, ale w 100 gramach owoców czarnej porzeczki jest jej aż 183 miligramów.

Witamina C wzmaga wytwarzanie w organizmie kolagenu niezbędnego przy gojeniu się ran i leczeniu złamań. Jest pomocna przy przeziębieniach i osłabieniu, gdyż pobudza układ odpornościowy do walki z chorobami. Witamina C redukuje także ilość złego cholesterolu i jest silnym przeciwutleniaczem, przez co wyłapuje z organizmu bardzo szkodliwe wolne rodniki. Zapotrzebowanie na tę witaminę gwałtownie wzrasta podczas stresu i wysiłku fizycznego.

 

 

Niestety, witamina C nie jest gromadzona w organizmie, dlatego powinniśmy regularnie ją dostarczać. Możemy oczywiście skorzystać z syntetycznego odpowiednika, ale lepszym i zdrowszym sposobem jest jedzenie świeżych owoców.

Warto posadzić w ogrodzie takie drzewa i krzewy, których owoce zawierają najwięcej witaminy C. Do takich roślin należą czarna porzeczka, aronia, rokitnik czy róża owocowa. Owoce dzikiej róży i rokitnika zawierają witaminy C najwięcej, jednak nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Ze względu na większe trudności ze zbiorem i przetworzeniem tych owoców są tylko sporadycznie wykorzystywane.

Najlepszym rozwiązaniem będzie uprawa czarnej porzeczki, z której dodatkowo można zrobić doskonałe konfitury, dżemy, soki, a nawet nalewkę. Warto jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na obróbkę termiczną, obecność światła czy nawet zamrażanie. Dlatego też największą wartość mają owoce zerwane prosto z krzewu.

 

Krzewy o zdrowych owocach

 

Podobnie wygląda sprawa z malinami czy truskawkami. Są one łatwe w uprawie, a dzięki długiemu owocowaniu możemy mieć dostęp do naturalnych witamin niemalże cały rok. Pierwsze truskawki (podobnie jak jagoda kamczacka) pojawiają się często już na przełomie maja i czerwca. W lipcu i sierpniu owocują porzeczki i agrest, a maliny (np. odmiana ‘Polana’) potrafią owocować niemalże do końca października.

W czasach, gdy w sklepach króluje wysoko przetworzona żywność zawierająca całe mnóstwo konserwantów, sztucznych aromatów i barwników, posadzenie tylko tych kilku gatunków krzewów będzie najlepszym i jednocześnie najprostszym sposobem na uzupełnienie niezbędnej dawki witamin.