1. Stosowanie płodozmianu

Zapobiega „zmęczeniu” gleby i dodatnio wpływa na jakość oraz wielkość plonu. Poszczególne gatunki warzyw a nawet całe rodziny (np.: kapustne) nie powinny być uprawiane kilka lat z rzędu na tych samych grządkach. Wtedy bowiem są bardziej narażone na wystąpienie chorób i porażenie na szkodniki, w dodatku dają coraz mniejszy plon.

 

2. Uprawy współrzędne z ziołami

Wysiew wybiórczy (np.: po kilkanaście sztuk) ziół wśród grządek warzyw pomaga chronić je przed chorobami oraz szkodnikami. Majeranek, bazylia a nawet czosnek i cebula dobroczynnie wpływają  na zdrowotność warzyw.

 

3. Dobre sąsiedztwo roślin

Warto pamiętać, których roślin nie powinno się sadzić obok siebie. Są to m.in. dynia z ziemniakami, majeranek z bazylią i rutą, fasola z cebulą, kapustnymi i burakami, buraki z czosnkiem, ziemniakami, gorczycą i szpinakiem. Natomiast dobrze oddziaływają na siebie – bób z ziemniakami, kapusta z burakami i sałatą, marchew z cebulą, szczypiorem, sałatą.

 

4. Dobre zagospodarowanie powierzchni

W warzywniaku nie powinno być pustych miejsc, które stają się domem dla chwastów. Dlatego warto uprawiać gatunki o krótkim okresie wegetacyjnym jako przedplony (cebula, rzodkiewka, szpinak, sałata) i poplony (rzodkiewka, kapusta pekińska). Dobrym sposobem na wykorzystanie wolnych przestrzeni jest posianie roślin na nawóz zielony (łubin, wyka, kończyna, lucerna). 

 

 

5. Stosowanie naturalnych preparatów z roślin

Na choroby i szkodniki można stosować środki przyrządzane domowym sposobem. Są to wyciągi, wywary, gnojówki z popularnych, roślin i warzyw (pokrzywy, czosnku, cebuli i krwawnika).

 

6. Kompostowanie, ściółkowanie, nawozy zielone

To ekologiczne nawożenie bez potrzeby chemizacji upraw. Nawozy zielone i kompost wzbogacają podłoże w podstawowe składniki pokarmowe i mają pozytywny wpływ na jakość gleby (m.in. ogranicza straty wilgotnościowe).

 

7. Mączka bazaltowa, dolomity

To „nieroślinne” sposoby użyźniania podłoża. Dolomity dodatkowo są dobrym źródłem wapnia.

 

8. Optymalne terminy siewu i sadzenia, zaprawianie nasion

Wpływa na zdrowotność roślin. Dobrym przykładem jest fasola szparagowa posianą zbyt wcześnie. W takim wypadku będzie narażona na przemarzanie a tym samym zmniejszy się jej tolerancja na choroby i szkodniki. Oprócz tego zaleca się kupować nasiona z pewnych źródeł – powinny być możliwie najwyższej jakości. Niemniej przed siewem warto zaprawić je np.: Funabenem lub Biochikolem.

 

 

9. Zapraszanie do ogrodu pożytecznych stworzeń

Warto pokusić się o stworzenie „domu” dla naszych ogrodowych sprzymierzeńców. Osiąga się to przez siew/sadzenie ulubionych przed dane stworzenia roślin, zakładanie budek lęgowych, poidełek, kryjówek dla samotnych pszczół, itp. Warto pamiętać, że ptaki, jeże, jaszczurki, ropuchy i wiele owadów skutecznie zwalcza szkodniki.

 

10. Systematyczne niszczenie chwastów

Nie powinno się dopuszczać do zakwitania i wykształcania nasion przez niepożądane gatunki roślin. Taki materiał nie będzie się już później nadawał nawet do kompostowania, gdyż nasiona chwastów są zdolne przetrwać niekorzystne warunki a później mogą kiełkować na wyściółkowanym warzywniku.