Ogród ozdobny: pierwiosnki zwiastują wiosnę

Gdy tylko marzec jest ciepły, na łąkach, w starych parkach i ogrodach zakwitają pierwiosnki. W Polsce można je spotkać zarówno w górach, jak i na nizinach. Pierwiosnki często się między sobą krzyżują, zwłaszcza pierwiosnek lekarskipierwiosnek wyniosły. Pierwiosnki uprawiane są od XVI wieku, ze względu na piękne kolorowe kwiatywczesną porę kwitnienia.

U nas najbardziej znane są następujące gatunki: pierwiosnek lekarskiPrimula officinalis, syn. P. veris, nazywany kluczykami (ma delikatnie pachnące żółte kwiaty z pomarańczowymi plamkami w środku), pierwiosnek wyniosłyPrimulaelatior (podobny do poprzedniego, ale ma większe i bezwonne kwiaty o różnych barwach u poszczególnych odmian), pierwiosnek ząbkowanyPrimula denticulata (ma kwiaty białe, różowefioletowe zebrane w kuliste kwiatostany), pierwiosnek gruzińskiPrimula juliae (o kwiatach ciemnofioletowych z żółtym oczkiem, rozwijających się wczesną wiosną) i pierwiosnek bezłodygowyPrimula acaulis, który jest także powszechnie stosowany do dekoracji pomieszczeń (ma kwiaty różnobarwne, pojedyncze i pełne). Trzeba przypomnieć, że pierwiosnki są pod ochroną.

 

Balkony i tarasy w marcu

Odkrywamy krzewy w pojemnikach

Jeżeli pozwala na to pogoda, zdejmujemy okrywy zimowe z krzewów zimujących na zewnątrz w pojemnikach. Cały czas sprawdzajmy jednak prognozy pogody – w razie zapowiadanych silniejszych przymrozków lepiej na noc osłonić rośliny. Uzupełniamy niedobory wody, zwłaszcza w słonecznewietrzne dni.

Przygotowujemy sadzonki zielne

Sporządzamy sadzonki zielne roślin balkonowych zimujących w pomieszczeniach, np. fuksji, psianek, kufei, srebrzenia, tibuchiny, powoju i innych. Przeznaczamy do tego wierzchołki tegorocznych przyrostów. Rośliny krzewiaste i drzewiaste, jak mirt, wawrzyn, oleander rozmnażamy w tym czasie z sadzonek półzdrewaniałych, ciętych z pędów zeszłorocznych. Świeżo wyrastające pędy są jeszcze za młode i nie będą się ukorzeniać.

Kwiaty w domu: storczyk inny niż wszystkie

Przyzwyczailiśmy się, że storczyki to rośliny o pięknych, okazałych kwiatachoszałamiającym zapachu. Tymczasem są wśród nich także rodzaje o ozdobnych liściach, jak Anoectochilus, MacodesLudisia. W uprawie doniczkowej spotyka się zwłaszcza ludizję Ludisia discolor, gatunek naziemny o „pełzających” pędach. Górna strona jej jajowatych, ostro zakończonych liści jest ciemnozielonaaksamitnym połyskiem. Na takim tle wyraźnie odcina się białe, czerwone lub jasnozielone żyłkowanie. Od spodu liście są intensywnie czerwone. Drobne biało-żółte kwiaty zebrane są w wyprostowane grona dorastające do 30 cm wysokości. Pojawiają się przez cały rok, ale najobficiej zimą.

Ludizja najlepiej czuje się w płytkich misach ustawianych w ciepłych, dobrze oświetlonych (ale nie bezpośrednio nasłonecznionych) pomieszczeniach. Powinna rosnąć w przewiewnym, luźnym podłożu, dość obficie nawadnianym. Przed kolejnym podlewaniem podłoże powinno jednak lekko przeschnąć.

Drzewa i krzewy: Wcześnie kwitnący dereń jadalny

Na przełomie marca i kwietnia, a w Polsce zachodniej czasami wcześniej, kwitnie dereń jadalny, którego szerokie rozgałęzione krzewy złocą się od bardzo dużej ilości żółtych kwiatów. Drobne kwiaty są zebrane w pozornych pęczkach, rozwijają się przed rozwojem liści. Krzewy derenia jadalnego ładnie wyglądają posadzone w grupach lub pojedynczo na trawnikach. Przyciągają wzrok wczesnym terminem kwitnienia, a w sąsiedztwie ich powinny być posadzone byliny lub krzewinki wcześnie kwitnące wiosną, takie jak zawilec gajowy, ułudka wiosenna, barwinekpospolity. Mogą być przydatne do zakładania formowanych żywopłotów.

Wymagania ma przeciętne: dobrze rośnie na każdej glebie, która zawiera wapń. Może rosnąć na stanowisku słonecznym lub cienistym pod dużymi drzewami. Wcześniej przycięte gałęzie nadają się do przyspieszania kwitnienia. Od niedawna szkółki oferują odmianę derenia jadalnegoVariegata’ o liściach z białym brzegiem.

owoców pestkowców barwy czerwonej, które dojrzewają dość wcześnie i zaczynają opadać w lipcu, wyrabia się nalewkę, tzw. dereniówkę. Znane są dość liczne odmiany użytkowe, wyhodowane na Ukrainie, dostarczające owoców dla przetwórstwa. Do najpopularniejszych zaliczamy: ‘Elegantnyj’, ‘Łukianowskij’, ‘Olenka’, ‘Widubowskij’ oraz ‘Jantarnyj’ o żółtych owocach.

Sad: Kilka uwag o kolejności prac przy cięciu drzew

  • W pierwszej kolejności wycinamy na obrączkę konarygałęzie, które rosną zbyt nisko, pokładają się na ziemi i przeszkadzają, np. w koszeniu trawy pod drzewem.
  • Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób, przeprowadzamy cięcie sanitarne, które powinno być wykonywane przynajmniej raz w sezonie. Zabieg ten polega na przycięciu wszystkich gałęzi silnie porażonych przez chorobyszkodniki, z widocznymi zrakowaceniami czy z wyciekami gumy aż do zdrowego miejsca.
  • Koniecznie wycinamy pędy, które złamały się zimą pod ciężarem śniegu lub latem, gdy było zbyt wiele owoców. Otwarte rany stanowią doskonałe miejsce do wnikania patogenów.
  • Wycinamy gałęzie krzyżujące się, pokładające się na innychwrastające do środka korony.
  • Usuwamy gałęzie, które zbytnio zagęszczają koronę. Gdy jest nadmierna liczba wzajemnie zacieniających się pędów, owoce będą drobnemało smaczne.
  • Jeśli drzewo rośnie zbyt silnie w górę, trzeba obniżyć jego wysokość, wycinając na obrączkę najsilniej rosnące konary w górnej części korony.
  • Aby odmłodzić koronę starego drzewa, wytnijmy całkowicie najstarsze przyrosty. W następnym roku w tym miejscu pojawią się młode pędy.
  • Należy bezwzględnie usuwać wilki pojawiające się po silnym cięciu w roku poprzednim (z wyjątkiem brzoskwiń).
  • Po cięciu zabezpieczamy rany odpowiednim preparatem.

Warzywnik: dobre podłoże do produkcji rozsady

Podłoże, do którego wysiewamy nasiona warzyw na rozsadę w dużej mierze może decydować o jej późniejszej jakości. Powinno udostępniać młodym roślinom wszystkie potrzebne im składniki pokarmowe i wodę, posiadać dobre właściwości cieplne i być wolne od organizmów zagrażających delikatnym siewkomgotowej rozsadzie. W sklepach ogrodniczych znajdziemy różne mieszanki ziemi do wysiewu nasion oraz gotowy substrat torfowy. Jest to świetne podłoże sporządzone na bazie torfu wysokiego. Jeżeli zamierzamy wyprodukować wiosną większą ilość rozsady, również roślin ozdobnych, substrat torfowy można przygotować w domu lub na działce.

Potrzebny będzie torf wysokiogrodniczy o raczej drobnej strukturze (można przesiać), do którego dodajemy nawozy wieloskładnikowe. Torf trzeba też odkwasić – najlepiej za pomocą kredy nawozowej w ilości 6-10 kg na każdy m3. Uzyskamy wtedy podłoże o odczynie ok. 6-6,5, nadające się do produkcji rozsady większości gatunków warzywroślin ozdobnych. Substrat nawilżamy wodą (torf chłonie jej dość dużą ilość) i dobrze mieszamy. Pakujemy go do worków foliowych i po kilku dniach jest gotowy do użycia