Polska jest światowym liderem w produkcji malin. Zdaniem niektórych mamy też najlepszą na świecie hodowlę. Pierwszą odmianę malin owocujących na pędach jednorocznych uzyskano właśnie w naszym kraju. Obecnie mamy odmiany plonujące od lipca do przymrozków i rodzące owoce różnej barwy – od żółtej, poprzez czerwoną, po czarną.

Odmiany malin dzielimy na dwie grupy: letnie, owocujące na pędach dwuletnich, i jesienne, owocujące na pędach jednorocznych. Maliny  dwuletnie w pierwszym roku tworzą jedynie pędy i formują w nich pąki kwiatowe, a owocują dopiero w drugim roku, zależnie od odmiany w czerwcu-lipcu. Maliny jesienne zamykają cały cykl rozwojowy w jednym sezonie: w jednym roku tworzą pędy, kwitną i owocują (zwykle od początku sierpnia). W kolejnym sezonie cały cykl się powtarza.

Pędy malin letnich powinno się wycinać po owocowaniu, czyli mniej więcej na początku sierpnia, aby zapewnić dostęp światła oraz przewiewność dla wyrastających już wtedy nowych odrostów. Ponadto usuwając stare pędy, ograniczamy porażenie chorobami i szkodnikami na rok kolejny.

Sekatory, które pomogą w realizacji tego zadania:

Maliny jesienne owocują praktycznie do przymrozków, dlatego ich pędy usuwa się późną jesienią lub wczesną wiosną następnego roku. Pędy wycinamy nisko nad ziemią, pozostawiając 2-3-centymetrowe kikuty. Chyba że zdecydujemy się na tzw. cięcie zmodyfikowane, które sprawia, że późne odmiany dadzą owoce miesiąc wcześniej. Wówczas wycinamy tylko połowę pędów. Pozostałą część skracamy na wysokość ok. 40-cm.

Stosując taką technikę, sprawiamy, że na krzewach częściowo przyciętych pierwsze owoce pojawiają się już w lipcu, czyli w terminie malin letnich. Po wydaniu owoców zasychają i nadają się już tylko do wycięcia. Nowo wyrastające pędy będą zaś owocowały od sierpnia do przymrozków, czyli zgodnie z ich normalnym cyklem rozwojowym. 

 

 

Sadząc w ogródku różne odmiany, możemy zbierać owoce od wczesnego lata do późnej jesieni. Ciągłość owocowania zapewnimy, sadząc: ‘Laszka’ (owocowanie na koniec czerwca, początek lipca), ‘Benefis’ (dwa tygodnie później po ‘Laszce’), ‘Litacz’ (czarna malina owocująca w lipcu), ‘Polesie’ (początek owocowania zbiega się z końcówką owocowania ‘Benefis’), ‘Polka’, ‘Polana’, ‘Pokusa’, ‘Poranna Rosa’ (o żółtych owocach, rozpoczynająca owocowanie pod koniec sierpnia lub na początku września).         

 

Kiedy i jak sadzić maliny

Rośliny z gołym systemem korzeniowym sadzi się jesienią lub wiosną, a doniczkowane przez cały sezon wegetacji. Przed nadejściem chłodów dobrze jest rośliny zabezpieczyć, wykładając warstwę trocin lub kory. Polecaną formą prowadzenia malin jest szpaler. Ważne, aby było to miejsce słoneczne. Ponieważ maliny korzenią się dość płytko, nie powinniśmy sadzić ich zbyt głęboko.

Wystarczy wykopać płytki rowek, ułożyć w nim sadzonki i przysypać kilkucentymetrową warstwą ziemi. Jeżeli mamy dostęp do dobrze rozłożonego kompostu, miejsce, w którym będą rosły maliny, przekopujemy z substancją organiczną. Odległość między roślinami powinna wynosić około 40-50 cm.

 

Jeżyna: bliska krewniaczka maliny

Nowa odmiana jeżyny o nazwie ‘Navaho‘ ma nietypowy wzrost. Bo o ile większość odmian ma pędy pokładające się na ziemi, to właśnie ‘Navaho‘ rośnie pionowo w górę. Wymaga zwykle podpierania, ale jest znacznie łatwiejsza w prowadzeniu. Krzewy rozpoczynają owocowanie przeważnie na początku sierpnia i kończą w październiku. Owoce są duże, słodkie i soczyste.

Jeżyny owocują na pędach, które wyrosły w poprzednim roku. Później pęd zamiera i należy go usunąć. Można to zrobić jesienią, ale bezpieczniej zabieg ten wykonać wiosną. Pędy wycinamy sekatorem dość nisko – praktycznie kilka centymetrów nad ziemią – i pozostawiamy kilka silnych pędów jednorocznych, które wyrosły w poprzednim roku. To właśnie na nich latem pojawią się pierwsze smaczne i wartościowe owoce.

Inne warte polecenia odmiany jeżyny bezkolcowej do uprawy ogrodowej to m.in. ‘Gazda’ i ‘Orkan’. Pierwsza ma owoce średnie lub małe, bardzo smaczne, czarne. Druga rodzi owoce duże, czarne, błyszczące.

 

Maliny – odmiany godne polecenia

1. ‘Polana’ jest bardzo odporna na kistnika i kwieciaka malinowca. Krzewy rosną silnie i obficie owocują – zazwyczaj od połowy sierpnia aż do przymrozków.

2. ‘Litacz’ ma nietypowe jak na malinę owoce: po pierwsze czarne, a po drugie, kuliste. Odmiana rośnie bardzo silnie, ma rozłożysty pokrój.

3. ‘Aroma Queen’ to odmiana jesienna owocująca od sierpnia do października. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, a także na przetwory. Odmiana plenna, nie wymaga podpór.

4. ‘Pokusa’ rodzi owoce o ponadprzeciętnej wielkości, dlatego bywa nazywana królową malin. Niestety, odbywa się to kosztem smaku, który w przypadku tej odmiany może rozczarować. Dlatego ‘Pokusa‘ to odmiana wykorzystywana przede wszystkim w deserach i na mrożonki.

5. ‘Poranna Rosa’ rodzi aromatyczne i słodkie owoce, świetnie smakują, oczywiście, świeże, ale możemy je także przeznaczyć na przetwory. Nadaje się do uprawy w każdym ogrodzie. Należy do grupy powtarzających owocowanie.