W Polsce uprawia się przede wszystkim maliny czerwone. Wśród popularnych odmian znajdują się typy owocujące w dwóch różnych terminach. Pierwsza, tradycyjna grupa odmian, owocuje latem. Druga grupa to nowe odmiany, wyhodowane niedawno, których owoce zbieramy w terminie jesiennym, często aż do przymrozków. Znajomość typu uprawianych malin pozwoli nam na precyzyjne zaplanowanie terminu owocowania. Większość odmian należy do grupy odmian owocujących latem.

Należą tu m.in. takie odmiany, jak: Beskid, Canby, Glen Ample, Koral, Laszka, Malling Jewel, Malling Seedling, Nawojka, Norna i Veten. Rozpoczynają owocowanie z końcem czerwca, a kończą do połowy sierpnia. Odmiany te mają dwa typy pędów – owocujące dwuletnie i jednoroczne – płonne. Z szyjki korzeniowej lub z pąków na korzeniach wyrastają najpierw pędy nieowocujące, które w kolejnym roku zaczynają owocować, po czym zamierają. Tak więc na krzewie zawsze będą pędy owocujące i nieowocujące, które zawiążą owoce w roku kolejnym.

Cięcie tej grupy malin jest dość proste i polega głównie na wycinaniu pędów, które już owocowały. Z kolei druga grupa odmian, zwana malinami powtarzającymi owocowanie, jest mniej liczna, a należą do niej takie odmiany, jak: Pokusa, Polana, Polka, Polesie oraz Poranna Rosa. Warto zwrócić uwagę na odmianę Poranna Rosa, gdyż rodzi owoce o niespotykanej złocisto-żółtej barwie.

 

 

Cechą charakterystyczną tych odmian jest owocowanie głównie na pędach wyrosłych w roku bieżącym. Do zbiorów przystępujemy zwykle na początku sierpnia. Jeżeli jesień jest długa, to owocowaniem możemy cieszyć się do momentu, aż silniejsze jesienne przymrozki nie zniszczą stale dojrzewających owoców.

Aby móc cieszyć się pysznymi owocami przez całe lato i jesień, posadźmy dwie odmiany. Jedną z grupy odmian tradycyjnych, np. Glen Ample o dużych i smacznych owocach, oraz drugą, np. Polana, która rozpocznie owocowanie, gdy pierwsza odmiana je zakończy.