Spis treści:

  1. Siew rzutowy
  2. Siew rzędowy
  3. Siew punktowy
  4. Siew gniazdowy
  5. Siew pasmowy

W marcu i kwietniu, a czasami już w lutym, siejemy pierwsze nasiona. Drodzy Czytelnicy, czy zastanawialiście się kiedyś, na ile sposobów można to zrobić? Metod wysiewu jest kilka, a prawidłowy ich dobór pozwala uzyskać wyższe plony. Zależy to od kilku czynników: wielkości nasion, grubości warstwy, przykrycia, wysiewów, budowy korzeni rośliny oraz jej podatności na przesadzanie.

Gatunki z tzw. palowym systemem korzeniowym, jak na przykład malwy, źle znoszą zmianę miejsca i dlatego należy wysiewać je od razu na stałe miejsce. Z kolei tak popularne w naszych ogrodach aksamitki mogą być przesadzane nawet w pełni kwitnienia.

Możemy je więc wysiać na rozsadniku lub w skrzynkach, a dopiero potem przenieść na docelową rabatę. Poniżej opiszę poszczególne sposoby wysiewu roślin wraz z przykładami gatunków.

Siew rzutowy

Polega na równomiernym rozrzuceniu nasion na powierzchni gleby. Stosujemy go przy ziarnach dosyć dużych, dobrze widocznych, szybko kiełkujących. Jego zalety to:

- optymalne wykorzystanie miejsca na małej powierzchni,

- nasiona mają lepszy dostęp do wody, światła i składników pokarmowych,

- rzutowo możemy wysiać m.in. aksamitki, petunie, ślazówkę, kosmos, złocienie, maciejkę, koper, rzeżuchę.

Siew rzędowy

Należy do najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych. Sprawdza się na większych powierzchniach, gdzie wskazana jest duża kontrola nad chwastami. Rzędowo wysiewamy nasiona drobne, słabo widoczne na powierzchni gleby, wolno kiełkujące. Po pierwszych wschodach młode roślinki przerywamy, zostawiając jedynie najsilniejsze okazy. Najwolniej rosnące gatunki dobrze jest posiać razem z szybko rosnącymi. Na przykład wymieszanie nasion wolno rosnącej pietruszki z szybko kiełkującą rzodkiewką lub sałatą pomoże w sezonie w odchwaszczaniu rabaty.

- rzędowo wysiewamy sałatę, ogórki, marchew, pietruszkę.

Siew punktowy

Polega na wysianiu nasion pojedynczo w ściśle wytyczonym miejscu. Stosujemy go dla roślin o dużych, szybko rosnących nasionach i takich, które nie tolerują przesadzania.

- punktowo wysiewamy fasolę, łubin, wilec, chmiel, rącznik.

Siew gniazdowy

Stosując tę metodę, wysiewamy kilka nasion (zwykle trzy) w jedynym zagłębieniu. Dorosłość osiąga tylko jedna, najsilniejsza roślina, pozostałe przerywa się po osiągnięciu przez nie kilku centymetrów.

- gniazdowo sieje się m.in. groszek i słonecznik.

Siew pasmowy

Ma sens przy uprawie na większą skalę. Pozwala uzyskać takie same plony, jak w przypadku siewu rzędowego, ale przyjemniejszym zużyciu paliwa. W siewie pasmowym między dwoma lub trzema zasianymi rzędami pozostawia się na przemian jeden lub dwa wolne. Ułatwia to mechaniczne odchwaszczanie i nawożenie roślin.

- pasmowo sieje się zboża, buraki, rzepak, rośliny strączkowe.