Kiełki to sposób na witaminy prosto z parapetu. I to dosłownie! W bardzo łatwy sposób - za pomocą ligniny lub waty, albo specjalnej kiełkownicy, możemy uprawiać i zebrać porcję pysznych kiełków. Szczegóły poniżej.
Jak kiełkować nasiona?
Nasiona należy kiełkować zaczynając od umycia i namoczenia w przegotowanej wodzie, najlepiej przefiltrowanej. Musi ona być w temperaturze pokojowej lub letnia. Istotne jest, aby mniejsze nasiona moczyć do ok. 6 godzin, natomiast większe do 10 godzin.
Kolejną fazą jest przełożenie do waty lub kiełkownicy. W kiełkownicy przelewaj nasiona przez około 5-6 dni kilka razy dziennie tak, aby wypłukać wodę przez wszystkie piętra. Połóż je w półcienistym pomieszczeniu – zbytnia ekspozycja na słońce sprawi, że zaparują i wytworzy się pleśń.
Kiedy kiełki są gotowe do jedzenia?
W zależności od odmiany kiełki są gotowe do zjedzenia w przeciągu 5-7 dni, od zasiania na wacie lub w kiełkownicy.
Zbiór konkretnych kiełków:
- Kiełki rzodkiewki – 5-6 dni
- Kiełki brokułu – 4-6 dni
- Kiełki fasoli mung – 2-4 dni
- Kiełki rzeżuchy – 5-7 dni
- Kiełki buraka ćwikłowego – 6-8 dni
Dlaczego kiełki pleśnieją?
Przyczyną powstawania pleśni podczas uprawy na wacie lub w kiełkownicy jest nieodpowiednie nawodnienie – przelanie i zawilgocenie nasion. Przepłukuj nasiona tak, aby woda spłynęła po wszystkich piętrach kiełkownicy. Wata musi być wilgotna, z dostępem do tlenu – nie może być mokra na tyle, by wyciekała z niej woda.
Inną kwestią jest mylne podejrzenie pleśni – niektóre z kiełków mają naturę włosowata z korzonkami bocznymi, posiadającymi skupisko włosków. Na przykład rzodkiewka, kapusta lub czarna rzodkiew to jedne z przedstawicieli.
Najzdrowsze propozycje kiełków
Najzdrowszym wyborem kiełków będzie kompozycja tych, zawierających najwięcej witamin i soli mineralnych. Wśród nich znajdziesz:
- Kiełki rzodkiewki – doskonałe źródło błonnika, witaminy C oraz witamin z grupy B
- Kiełki brokułu – mają właściwości krwiotwórcze oraz antynowotworowe
- Kiełki rukoli – bogactwo potasu, magnezu i wapnia
- Kiełki buraka ćwikłowego – bogactwo betacyjaniny – wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- Kiełki rzeżuchy – zawiera duże ilości jodu
- Kiełki fasoli mung – obniża poziom cholesterolu LDL oraz zawiera przeciwutleniacze
Kiełki – co z nich zrobić?
Zebrane kiełki można użyć do przygotowania zdrowych sałatek, kanapek lub jako dodatek do przekąsek. Przechowuj je w szklanym lub plastikowym pojemniku z dostępem do tlenu. Włóż do lodówki i zjedz w przeciągu 3 dni. Pilnuj i sprawdzaj czy nie zaparowały – to może przyczynić się do powstania późniejszej pleśni.
Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe dania z kiełkami.
Sałatka z kiełkami
Składniki:
- pęczek kiełków rzodkiewki,
- pęczek kiełków brokułu,
- awokado,
- średnia pomarańcza,
- sałata radicchio,
- różyczki brokułu,
- ugotowana quinoa biała i czerwona,
- sok z jednej pomarańczy,
- sok z jednej cytryny,
- oliwa z oliwek,
- miód.
Przygotowanie:
- Kiełki dokładnie obmyj pod wodą i wysusz za pomocą suszarki do sałaty lub odstaw na ręcznik papierowy.
- Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w półksiężyce lub drobną kostkę. Porwij na mniejsze kawałki sałatę.
- Brokuł zblanszuj po ugotowaniu i pokrój na mniejsze kawałki. Pomarańczę pokrój w mniejsze kawałki. Kaszę quinoa ugotuj przez 15 minut w osolonej wodzie.
- Jeżeli nie masz jej pod ręką, użyj kaszy pęczak lub bulgur.
- Połącz sok z pomarańczy, cytryny, oliwę z oliwek i miód tworząc dressing.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą lub ułóż w dowolnej kombinacji na półmisku. Zalej dressingiem tuż przed podaniem.
Kanapki z białym serem i kiełkami
Składniki:
- pełnoziarniste pieczywo – bułki lub chleb,
- hummus tradycyjny lub pikantny,
- biały ser półtłusty,
- śmietana 18% lub jogurt naturalny,
- sól,
- pieprz,
- kiełki rzodkiewki lub inne dowolne.
Przygotowanie:
- Biały ser rozdrobnij za pomocą widelca – jeżeli wolisz gładszą konsystencję, użyj blendera, by go zmiksować.
- Połącz ze śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
- Hummus możesz zrobić samemu – wystarczy zmiksować ugotowaną cieciorkę z oliwą z oliwek, czosnkiem i cytryną.
- Bułki posmaruj hummusem, serem i na wierzch ułóż kiełki. Możesz skropić sokiem z wyciśniętej cytryny.
Komentarze