Więcej o roślinie poniżej:
Bylica estragon (Artemisia dracunculus)
kategoria: zioła, byliny
stanowisko: słońce
wysokość: do 1,2 m
mrozoodporność: do -15°C
odczyn gleby: obojętny, lekko zasadowy
preferencje glebowe: żyzna, piaszczysto-gliniasta
podlewanie: średnio
barwa liści/igieł: zielona
barwa kwiatów: żółtozielona, biała
pokrój: wzniesiony
okres kwitnienia: sierpień-październik
wysiew: wiosna
rozmnażanie: sadzonki zielne, podział kłączy, odrosty korzeniowe, siew
trwałość liści: sezonowe
zastosowanie: balkony, tarasy, roślina jadalna, rabata ziołowa
tempo wzrostu: szybkie
Bylica Estragon - sylwetka
Nazwa gatunkowa dracunculus znaczy po łacinie mały smok. Niegdyś wierzono, że ziele jest skutecznym antidotum na ukąszenia jadowitych zwierząt.
Forma wzrostu bylicy
Rośliny estragonu osiągają wysokość od 60 do 150 cm i wyróżniają się wyprostowanym pokrojem. Cienkie łodygi są pokryte podłużnymi listkami, od lipca do września pojawiają się na nich małe zielonożółte kwiaty. Obecnie w uprawie można wyróżnić dwie formy estragonu: rosyjski i francuski, zwany niemieckim. Tylko ostatni wyróżnia się pięknym bukietem aromatów. Pierwszy jest wytrzymalszy, ale gorzki.
Bylica Estragon - stanowisko
Estragon czuje się dobrze w ciepłym, słonecznym miejscu w lekko wilgotnej, próchnicznej ziemi.
Uprawa bylicy
Estragon francuski jest rozmnażany przez odrosty korzeniowe lub pędowe sadzonki wierzchołkowe, również przez podział kępy. Potrzeby przeciętnego gospodarstwa domowego zaspokajają już 1-2 roślinki. Estragon rosyjski wysiewamy do gruntu w kwietniu i póśniej przerywamy.
Co cztery lata należy zmieniać miejsce uprawy, gdyż z czasem pędy drewnieją. Do głównych letnich czynności pielęgnacyjnych należy podlewanie i motyczenie. Spulchnianie podłoża ma zapobiec nadmiernym stratom wody z podłoża, na które estragon jest wyjątkowo wrażliwy.
Jesienią roślinki trzeba przyciąć, następnie zabezpieczyć przez mrozem wyściółką ze świerkowych gałązek. Wiosną uprawy warto zasilić kompostem.
Zastosowanie estragonu
Estragon jest polecany m.in. do doprawiania ryb, potraw z drobiu, a także octu, musztardy i sosów.
Porada
Estragon, podobnie jak inne zioła, można łatwo podzielić na porcje i zamrozić w zwykłym pojemniku na lód.
Komentarze