„Mam sprawdzony sposób na sukces w uprawie ziemniaków i chętnie się nim podzielę” – Halina Kołocka, Wyszków

Chciałabym podzielić się swoim sekretem uprawy ziemniaków. To właśnie dzięki niemu moje kartofelki doskonale plonują.

Termin sadzenia ziemniaków

Zazwyczaj ziemniaki wysadza się z końcem kwietnia lub z początkiem maja, a ja robię to już w pierwszych dniach kwietnia. Przed laty zasadziłam je 2 kwietnia i plon był obfity, więc od tego czasu trzymam się tylko tego terminu. Jeśli zdarzą się przymrozki i pędy przemarzają – nic strasznego.Warzywa bardzo szybko wypuszczają nowe zdrowe pędy, które błyskawicznie pną się ku słońcu.

Sadzeniaki

Do zimowania staram się zawsze wybierać okazy równe, średniej wielkości, z wyraźnymi zdrowymi oczkami. Tydzień przed planowanym sadzeniem zabieram ziemniaki z piwnicy, w której zimowały przysypane piaskiem, i przekładam je w ciemne, suche miejsce, np. pod stół lub pod łóżko. Kiedy już pojawią się kiełki długości 1,5-2 cm, rozpoczynam sadzenie.

Oczka w ziemniakach

Oczka na ziemniakachzazwyczaj rozsiane są nierównomiernie: z jednej strony jest ich więcej, z drugiej mniej. Z reguły odcinam nożem „łysą”, czyli pozbawioną oczek część bulwy – można spokojnie wykorzystać ją w kuchni, a tę usianą oczkami przeznaczam na pole.

Sadzenie ziemniaków

W każdy dołek wsypuję najpierw ok. 150-200 g popiołu – to najlepsza odżywka i jednocześnie środek chroniący ziemniaki od chorób. A dodatkowo – aby kartofel wyrósł duży, podczas kwitnięcia zrywam z każdego krzaka po 3-5 pąków. Wtedy cała siła wzrostu będzie skierowana nie w kwiaty, a w bulwę. Przy zachowaniu wszystkich tych zasad ziemniaki można zacząć wykopywać już w połowie czerwca.

Halina Kołocka

Przepis na Ogród – Kiedy najlepiej sadzić ziemniaki?

Rady zawarte w niektórych listach bywają dyskusyjne. Tak wczesne sadzenie ziemniaków możliwe jest tylko w cieplejszym klimacie. Najważniejsza jest temperatura gleby, która na głębokości 10 cm nie może spaść poniżej 7°C. Nie zgadzamy się również z autorką w kwestii bulw. Z pewnością w ciemnościach dorodne kiełki nie wyrosną!

Pojawiające się kiełki są białe, długie i kruche. Takie się odłamuje. Prawidłowe kiełkowanie może mieć miejsce tylko w świetle (ale nie bezpośrednio w słońcu), w temperaturze 18-20°C podczas pierwszych 2 tygodni i 10-12°C w następne dni.