Autorem tekstu jest ekspert "Przepisu na Ogród" - mgr inż. Sławomir Odziemkowski
Ochrona przed szkodnikami
Na młodych przyrostach winorośli mogą pojawiać się mszyce, a na starszych przędziorki lub szpeciel pilśniowiec. W ogrodzie, gdzie panuje względna równowaga biologiczna, szkodniki te nie powinny stanowić dużego zagrożenia, gdyż mają one swoich wrogów naturalnych. Mszyce są zwalczane przez:
- biedronki,
- skorki,
- pająki.
Jeśli jednak wystąpią w dużym nasileniu, trzeba stosować preparaty selektywne (Aztek, Apollo, Pirimor, Pirimix). Biedronki można wabić, opryskując winorośl raz w tygodniu lekko posłodzoną wodą (pół łyżki cukru na litr wody). Aby zwabić skorki, należy powiesić w krzewach odwróconą do góry dnem i wypchaną słomą doniczkę. Skorki chętnie się wprowadzają do takich „domków”. Trzeba jednak obserwować, czy nie staną się one przy okazji zjadaczami owoców.
![]() |
Szpeciela pilśniowca pozbędziemy się, wykonując opryski pod koniec kwietnia. (Zdj.: W. Pusz) |
Larwy przędziorków i szpecieli są zjadane przez drapieżnego dobroczynka gruszkowca Typhlodromus pyri. Można go zakupić w firmach specjalizujących się propagowaniem naturalnych metod walki ze szkodnikami.
Ochrona przed chorobami
Grzybnia mączniaka prawdziwego zimuje w pąkach winorośli i w bardziej surowe zimy przemarza. Infekcje liści rozpoczynają się wiosną po ruszeniu wegetacji. Objawem jest mączysty nalot na powierzchni liścia. Może on także pojawiać się na owocach i pędach.Należy uważnie obserwować rośliny i usuwać porażone fragmenty. Zapobiegawczo warto zastosować oprysk Omni Protect.
Jeśli jednak choroba wystąpi w dużym nasileniu można użyć preparatów: Tiotar 800 SC/80 WP, Ipotar 600 SC w stężeniu 0,3% (3 ml/litr wody). Opryski zaczynamy po pojawieniu się objawów mączniaka i powtarzamy je co 7–10 dni.
Mączniak rzekomy może porażać wszystkie części winorośli. Na młodych liściach, na górnej stronie blaszki 2 tygodnie po infekcji pojawiają się oleiste plamy. Na dolnej stronie blaszki widać biały, gęsty, filcowaty nalot. Na starszych liściach objawy występują w postaci małych nieregularnych, kanciastych i powodujących obumieranie plam ograniczonych głównymi nerwami liścia. Infekcja rozwija się bardzo szybko w dni ciepłe, pochmurne i deszczowe.
Zwalczanie tej choroby jest bardzo trudne. Lepiej uprawiać odmiany tolerancyjne lub odporne na mączniaka rzekomego albo stosować opryski zapobiegawcze, zaczynając po kwitnieniu i powtarzając je co 2 tygodnie. Stosujemy następujące preparaty: Konkret 50 WP (0,3–0,4%), Dithane Neo Tec 75 WG (0,2–0,3%), Manconex 80 WP (0,2–0,3%) lub Miedzian 50 WP/80 WG (0,25%). Stężenie 0,1% oznacza, że rozpuszczamy 1 ml lub 1 g preparatu w 1 litrze wody.
![]() |
Mączniak rzekomy najszybciej rozwija się w dni ciepłe (ok. 20°C) i deszczowe. (Zdj.: W. Pusz) |
Szara pleśń, czyli zgnilizna owoców winorośli może zniszczyć duży procent plonu. Walka z chorobą jest trudna i nie daje 100% pewności całkowitego jej zwalczenia. Możemy jedynie ją ograniczyć. Dlatego też starajmy się uprawiać odmiany o dużej odporności na tę chorobę.
W programie ochrony roślin sadowniczych nie ma preparatów zarejestrowanych do walki z szarą pleśnią na winorośli, można jednak znaleźć odpowiednie środki zastępcze. Opryski ochronne wykonuje się w okresie kwitnienia winorośli i przed zbiorem owoców.
Należy pamiętać, że w uprawie amatorskiej ochronę chemiczną wykonujemy jako ostateczność, koniecznie zachowując okresy karencji (czas od zabiegu do zbioru owoców podany na etykiecie preparatu).
Ochrona przed niską temperaturą
W Polsce najlepiej uprawiać odmiany wytrzymujące temperaturę niższą niż -25°C. Szczególnie zalecane są winorośle: 'Alwood', 'Marechal Foch', 'Ontario', 'Swenson Red', 'Alden', 'Aurora, Bianca', 'Cascade', 'Einset Seedless', 'Seyval Blanc'.
Odmiany, które wytrzymują temperatury do -25°C wymagają okrywania na zimę lub zabezpieczania kilkoma warstwami papieru. Takie pędy powinny zostać odpięte od konstrukcji, odpowiednio przycięte, przygięte do ziemi i okryte. Do takiego otulania doskonale nadają się także jodłowe gałęzie.
Komentarze