P: Proszę o informację, czy wszystkie odpadki pozostające w gospodarstwie domowym można wykorzystywać na kompost? A co z gazetami i czasopismami?  Jak przygotować materiał na kompost i jak go przechowywać?

O: Na kompost można przeznaczać: organiczne odpadki domowe i ogrodowe (resztki jedzenia, nieporażone chorobami obierki, skorupki jaj, fusy z kawy i herbaty, chwasty w fazie przed zawiązaniem nasion, popiół z grilla, ogniska lub kominka); liście z drzew i krzewów; słomę; skoszoną świeżą trawę i siano; rozdrobnione gałęzie; wióry drewniane; obornik bydlęcy, świński, kurzy lub odchody innych zwierząt.

 

 

Do produkcji kompostu nie nadają się: materiał roślinny z bezpośredniego sąsiedztwa ruchliwych szos i ulic; resztki roślin porażonych przez choroby grzybowe; chwasty z nasionami; skórki z cytrusów – są przesycone środkami chemicznymi; surowe kości i mięso; kolorowe gazety i czasopisma; szkło; metal; kamienie i plastik.

Najpopularniejszym sposobem kompostowania jest składanie resztek w pryzmie. Muszą być rozdrobnione i ułożone warstwami na przemian z ziemią. Pryzma powinna być usytuowana w cieniu. Podczas upałów należy ją polewać wodą. W procesie rozkładu materii organicznej biorą udział wyspecjalizowane mikroorganizmy.

Sklepy ogrodnicze oferują gotowe preparaty zawierające mikroorganizmy glebowe w odpowiednich proporcjach. Po ich zastosowaniu materiał kompostowy szybko się rozgrzewa i przybiera brązową barwę, co świadczy o prawidłowym przebiegu procesów biologicznych.