Rozmaitość barw fasolowych owoców jest zadziwiająco duża. Bywają strąki zielone, jasno- i ciemnożółte, fioletowe, niebieskie i różowoczerwone. Nasiona wielu odmian są różnej wielkości i kształtu, a ponadto są bogate w białko. Występują w wielu kolorach: białym, czarnym, biało-czarnym, różowym, różowo-fioletowym, brązowym, nakrapianym, itd. Niemal wszystkie formy fasoli są łatwe w uprawie, należy im jedynie zapewnić dobre warunki na początku wegetacji.

Strąki wielu odmian różnią się nie tylko barwą, ale i kształtem. Płaskie i szerokie zawierają duże nasiona o nerkowatym kształcie. Strąki innych odmian mają przekrój okrągły i są długie lub krótkie, proste albo wygięte.

W rodzaju botanicznym fasolaPhaseolus, należącym do rodziny motylkowatych (bobowatych), znajdziemy ok. 200 gatunków bylin i roślin jednorocznych o dużych trójlistkowych liściach. Na świecie uprawia się ok. 20 gatunków. U nas najpowszechniej uprawiane są odmiany dwóch gatunków: fasoli zwykłej Phaseolus vulgaris i wielokwiatowej Phaseolus coccineus.

 

Jednoroczna fasola zwykła ma dwie podstawowe, mocno różniące się formy: karłową o krzaczastym pokroju oraz wysoką, pnącą. Fasola tyczna tworzy gęste kępy wysokości 25-60 centymetrów. Fasola wysoka wypuszcza wiotkie pędy długości 2-3 metrów, które wymagają podparcia w postaci żerdzi lub krat.

Fasola wielokwiatowa jest także rośliną jednosezonową. Osiągające długość do 4 metrów pędy szybko i łatwo oplatają wszelkie podpory. W uprawie ogrodowej zasadnicze znaczenie ma forma wzrostu fasoli. Niskie formy krzaczaste nie mają większych wymagań glebowych i doskonale sprawdzają się w miejscach często narażonych na wiatry.

Odmiany wczesne, których uprawę rozpoczynamy od połowy maja do końca czerwca, już po kilku tygodniach dają plon delikatnych i smacznych strąków. Specjaliści zalecają wysiewanie nasion w kilku rzutach co kilka, kilkanaście dni
i kopczykowanie roślin, gdy osiągną wysokość 10-15 centymetry.
Do uprawy współrzędnej najlepiej nadają się kukurydza, jednoroczny cząber, różne kapustne
i seler.

Letni zbiór warzyw

 

Odmiany tyczne rosną znacznie dłużej, ale za to do trzech, czterech tygodni wydłuża się okres plonowania. Wiotkie pędy wymagają stabilnych podpór wysokości przynajmniej 2 metrów. Niezależnie od tego, czy są to tradycyjne tyczki drewniane, druciana siatka, krata albo fantazyjna plecionka wiklinowa, podpory należy umieścić w podłożu przed sadzeniem nasion, aby kiełkujące rośliny natychmiast miały oparcie.

Jeżeli zależy nam na własnym, dobrej jakości materiale siewnym, wybieramy kilka pierwszych ładnych strąków, które dojrzeją na pędach. Później dorastające strąki możemy wykorzystywać do przyrządzania smacznych potraw.