Trudno stwierdzić, dlaczego dynia po latach zapomnienia wróciła do łask, stając się warzywem popularnym i uznanym, chętnie wykorzystywanym w naszych kuchniach. Wydaje się, że pomarańczowy triumf nie jest zjawiskiem chwilowym, zwłaszcza że wciąż odkrywane są nieznane walory dyni.

W ogrodach pojawiają się gatunki i odmiany odkrywane ponownie, a także zupełnie nowe, które świadczą o różnorodności pochodzącego z Ameryki Południowej warzywa rodzącego owoce-jagody, często o ogromnych rozmiarach.

 

Wyjątkowe odmiany dyni

Coraz większą popularnością cieszą się dynie Hokkaido, np. ‘Uchiki Kuri’. W przeciwieństwie do odmian uprawianych dawniej, jak np. ‘Gelber Zentner’, ich owoce są dosyć małe i bez większych strat można je spożytkować również w małym gospodarstwie domowym.

Miąższ ma aromatycznie orzechowy smak i można go zjadać razem z cienką skórką. Małe, ale także smaczne są nowe odmiany ogrodowe, m.in. ‘Sweet Lightning’ i ‘Sweet Dumpling’. Owoce obydwu dyń są zbyt ładne, aby z ogrodu trafiały prosto do chłodnej piwnicy. Do czasu przetworzenia mogą śmiało zdobić kuchenny stół lub kredens.

Siew dyni

Od wysiewu do zbioru, np. bardziej wymagającej i wrażliwej dyni piżmowej, przy sprzyjających warunkach pogodowych mija minimum 130 dni. Odmiany drobnoowocowe dojrzewają najwcześniej po 80 dniach. Wysiew nasion jest możliwy w maju, gdy ziemia ociepli się do 15-20°C. Rośliny pędzone w domu należy przeflancować na grządkę najpóźniej pod koniec czerwca. Do dobrego rozwoju dynie potrzebują ziemi żyznej i wilgotnej. Bardzo dobre warunki wegetacjizapewnia im stos kompostowy lub pryzma nawozu.

Rozsypana na grządce gruba warstwa ściółki słomianej uchroni przed uszkodzeniami duże i ciężkie owoce roślin ścielących pędy na gruncie. Podkładki z kawałków desek uchronią mniejsze owoce przed trwałym zabrudzeniem ziemią i wilgocią. Pędy odmian rodzących nieduże ozdobne owoce, jak np. ‘Jack be Little’, warto prowadzić na rusztowaniu lub ogrodzeniu.

Warunki do uprawy dni

Dynie lubią słoneczną jesienną pogodę. W dobrych warunkach mogą w pełni dojrzewać na grządce. Gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 10°C, przede wszystkim w nocy, należy owoce przykrywać włókniną. Jeżeli zapowiadane są wczesne przymrozki, przenosimy je do pomieszczenia z temperaturą 15-20°C. W miejscu przewiewnym mogą dojrzewać jeszcze przez 2-3 tygodnie.

Własny materiał siewny możemy pozyskiwać z owoców dobrze wyrośniętych 
i dojrzałych. Przy uprawie  kilku odmian może nastąpić mieszanie cech, np. jadalne mogą przejąć gorzki smak ozdobnych.