Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Kantar w kwietniu 2021. W sondażu przeprowadzonym na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw aż 58% z nas deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby dieta wzmacniała odporność organizmu.

Jesteśmy również coraz bardziej zabiegani i mimo deklaracji nie za- wsze mamy czas na przygotowanie odpowiednio wartościowych posiłków. Najlepszym i najprostszym sposobem na wzmocnienie odporności organizmu jest spożywanie owoców. Nie wymagają one specjalnych i długotrwałych przygotowań. W tej kategorii mamy jednego lidera – jabłko.

Nie ma się czemu dziwić, to uniwersalna przekąska lub deser, który za- wsze może znaleźć się pod ręką. Oczywiście równie ważna jest jakość spożywanych jabłek. Najlepiej wybierać te, które mają potwierdzone pochodzenie i gwarantowane międzynarodowymi certyfikatami bezpieczeństwo – tak jak Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Jedno jabłko to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. z grupy A, C, E, D, K, B, a także wapń, potas i magnez. Ponadto substancje odżywcze zwarte w jabłku wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pozytywnie wpływają na układ pokarmowy.

Źródło: https://www.pap.pl/mediaroom/862572%2Cczy-polacy-zwracaja-uwage-na-zeby-dieta-wzmacniala-odpornosc.html

Źródło: https://lekarzebezkolejki.pl/blog/jablka-jako-cenne-zrodlo-witamin/w-1615

Materiał powstał z udziałem Jabłka Grójeckie