Siedmiolatka jest rośliną odporną na niskie temperatury i można ją uprawiać na różne sposoby.

Najprostszą metodą uprawy jest założenie wieloletniej plantacji z siewu nasion wprost w pole, z rozsady lub rozmnażanej wegetatywnie przez podział kępek. Wówczas wykorzystujemy same liście. Nowe odmiany wprowadzane do uprawy w ostatnich latach umożliwiają zbiory całych roślin z zielono zabarwioną łodygą dł. 40-70 cm, zakończoną białą cebulą o długości 1/4 do 1/3 całkowitej długości rośliny. Istotne znaczenie ma tu wybór lżejszej, przewiewnej gleby, bo ułatwia ona bielenie roślin.

Siedmiolatka uprawiana z rozsady daje wcześniejszy plon. Może być wtedy sadzona pojedynczo lub podwójnie, na zbiór całych roślin.

W Japonii rozsadę siedmiolatki sadzi się w bruzdy gł. 15 cm, zachowując 9-cm odległości w rzędzie między roślinami.

W trakcie wegetacji rośliny podsypuje się 3-krotnie lub 4-krotnie ziemią i zbiera po wybieleniu łodygi rzekomej.