SAD

 

NAWOŻENIE DRZEW

Regularnie podlewamy i zasilamy nowo posadzone drzewa i krzewy. Pod młode drzewka możemy rozłożyć warstwę obornika lub wysiać nawozy mineralne zawierające azot.

 

PIELĘGNACJA JAGODNIKA

Wygrabiamy stare liście truskawek i płytko przekopujemy glebę wokół krzewów. Usuwamy nadmiar wyrastających rozłogów.

 

TNIEMY WINOROŚL

Kwiecień jest ostatecznym terminem na przycięcie winorośli. Późne cięcie powoduje silny płacz rośliny, czyli wyciek soków.

WARZYWNIK

 

ODCHWASZCZAMY WARZYWNIK

Rozpoczynamy systematyczne odchwaszczanie warzywnika. Dziko rosnące chwasty w czasie wiosennej ciepłej i wilgotnej pogody pojawiają się w ciągu kilku dni.

 

CEBULA Z DYMKI

Można sadzić cebulę z dymki i ząbki czosnku. Sadzimy cebulki kartoflanki i szalotki oraz sadzonki korzeniowe chrzanu. Rozrośnięte rośliny szczypiorku, cebuli siedmiolatki i rabarbaru można rozmnożyć poprzez ich podział na mniejsze części (z pączkami i korzeniem).

 

SIEW DO GRUNTU

Wysiewamy do gruntu nasiona większości gatunków warzyw: sałatę, rzodkiewkę, koper, pietruszkę, marchew, groch, bób, cebulę, szpinak, burak ćwikłowy.

 

ROZSADNIK

Pod koniec miesiąca możemy założyć na działce rozsadnik, na którym będziemy produkować rozsadę warzyw na zbiór letni i późny, m. in. kapustnych, dyniowatych, sałaty.