Kwiecień to najlepszy czas na formowanie koron u gatunków bardziej ciepłolubnych, takich jak brzoskwinie, morele i śliwy. Są to drzewa wrażliwe na mróz i należy je przycinać dopiero wtedy, gdy minie ryzyko wystąpienia dużych spadków temperatur. Jeśli jeszcze nie wykonaliśmy zabiegu przycinania jabłoni czy grusz – nic straconego.

W przypadku tych gatunków nie ma żadnych przeciwwskazań do wykonania cięcia wiosennego, zwłaszcza że większość odmian pochodzi z krajów o łagodniejszym klimacie. Opóźnienie cięcia do wiosny ma wiele zalet. Jeszcze niedawno zalecano przycinanie jabłoni już w lutym, a nawet jeszcze wcześniej. Obecnie zaleca się późniejszy termin cięcia, odchodząc od cięcia zimowego. Związane jest to z lepszą regeneracją drzewa w okresie wiosennym.

Gdy drzewa wznowią już swój wzrost i gdy ruszy wegetacja, rany szybciej się goją, a drzewo mniej cierpi. Jeśli jeszcze nie przeprowadziliśmy cięcia, zróbmy to teraz. Niekoniecznie musi być to mocne cięcie. Czasami wystarczy, jeśli wytniemy kilka zbyt silnie rosnących gałęzi.

Lepiej przeprowadzić nawet niewielką korektę korony, niż zupełnie zaniechać przycinania. Nie przejmujmy się również zbytnio terminem cięcia. Wszystkie drzewa owocowe możemy przycinać w dowolnym terminie – wiosną, a nawet latem.

Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie. Głosi ona, że wczesne przycinanie wyraźnie pobudza drzewo do wzrostu, natomiast im później będziemy cięli drzewo, tym słabiej będzie ono rosło. Najczęściej w ogrodach przydomowych będzie to zaletą. Zatem jeśli zależy nam na tym, aby drzewo silnie rosło, tnijmy je wcześnie, czyli w lutym i marcu. Natomiast jeśli nie chcemy, aby było zbyt duże – najlepiej poczekać z cięciem do wiosny.

Warunki sprzyjające formowaniu drzew

Drzewa owocowe rosnące w ogrodach nierzadko potrafią dożyć kilkudziesięciu lat. Aby jednak długo owocowały i zdrowo rosły, powinniśmy zadbać o ich zdrowotność. Warunki klimatyczne naszego kraju cechują się dużą zmiennością. Temperatura latem nierzadko przekracza 30°C.  Zimą natomiast temperatury spadają do -20°C lub nawet niżej. W tym okresie drzewa są najbardziej narażone na uszkodzenia.

Jabłonie, grusze i drzewa pestkowenajczęściej zamierają z powodu chorób wywołujących uszkodzenia drewna lub kory. Powszechnie spotykaną dolegliwością starszych drzew są spróchniałe pnie lub zamierające konary. Wszelkie zranienia drewna są szczególnie narażone na ataki patogenów, jak bakterie czy grzyby chorobotwórcze.

Uszkodzone drewno jest znacznie mniej wytrzymałe na mróz niż drewno zdrowe. Jeśli przeprowadzamy zabieg cięcia, zawsze należy pamiętać, że pozostawiamy otwartą ranę, przez którą mogą wnikać patogeny.

Aby zminimalizować ryzyko, nie należy przeprowadzać zabiegu przycinania zbyt wcześnie. Im później będziemy przeprowadzali cięcie drzew owocowych, tym mniejsze będzie ryzyko porażenia przez groźne choroby. Sam zabieg przycinania należy przeprowadzać tylko w słoneczne i ciepłe dni.

Deszczowa, zimna pogoda opóźnia zasychanie ran. Dlatego też gatunki wrażliwe na choroby kory i drewna, takie jak wiśnie i czereśnie, tnie się latem po zbiorach, a więc w okresie pełnej wegetacji, aby rany szybko się zabliźniły.