Więcej o roślinie poniżej:

Bluszcz pospolity (Hedera Helix)

kategoria:  pnącza

stanowisko:   półcień, cień

wysokość:  do 25 m

mrozoodporność:  do -25°C

odczyn gleby:  lekko zasadowy

preferencje glebowe: próchnicza, piaszczysto-gliniasta; tolerancyjny

podlewanie:  dużo

barwa liści/igieł: zielona, biało-zielona, żółto-zielona

barwa kwiatów:  zielonożółta

pokrój: pnący

okres kwitnienia:  wrzesień-październik

wysiew: -

rozmnażanie: sadzonki pędowe

trwałość liści:  zimozielone

zastosowanie:  ogrody, (roślina pnąca lub okrywowa, balkony, tarasy, pomieszczenia

tempo wzrostu:   szybkie

Bluszcz jest pnączem szeroko rozpowszechnionym w uprawie. W wielu kulturach i religiach był uznawany za roślinę świętą, uprawiano go już w starożytności. Bluszcz to roślina piękna, lecz niestety także niebezpieczna, gdyż wszystkie części rośliny są trujące.

Odmiany doniczkowe różnią się od ogrodowych znacznie wolniejszym tempem wzrostu, są jednak dostępne w wielu formach różniących się kształtem liści oraz wybarwieniem, spora część pnączy ma liście naznaczone żółtym lub białym rysunkiem.

Pod uprawę bluszczu wybieramy stanowiska jasne, acz nienasłonecznione, na których utrzymuje się temperatura 15-20°C (zimą 10°C). Najwięcej światła potrzebują odmiany o kolorowych liściach. Odmiany zielone tolerują nawet pełne zacienienie.

Im lepiej oświetlone stanowisko, tym obfitsze musi być nawadnianie. Podłoże powinno utrzymywać stały poziom wilgotności, do podlewania najlepsza jest miękka woda o pokojowej temperaturze.

Bluszcz zasilamy od marca do września nawozem dla roślin zielonych. Pnącza nie są wymagające, dlatego wystarczy zasilić je połową dawki podanej na opakowaniu.

Rośliny przesadzamy wiosną, mniej więcej co 1-2 lata, gdy bryła korzeniowa jest silnie przerośnięta.

Objawem przelania korzeni bywa zasychanie liści. Zanim znów sięgniemy po konewkę, podłoże powinno doschnąć. Suche powietrze zwiększa ryzyko wystąpienia przędziorków.

Bluszcz możemy samodzielnie rozmnożyć z sadzonek pędowych. Młode rośliny ukorzeniamy w szklance z wodą.