Ogród Ozdobny: Ciemne akcenty na jesiennej rabacie

Jesienią wśród żółtych rudbekii nachyłków lub czerwonych dzielżanów dużym urozmaiceniem będą bardzo ciemne, fioletowo czarne akcenty. Barwę taką jesienią można wprowadzić, sadząc rośliny o ciemno zabarwionych liściach, np. Koleus Blumego ‘Dark Star’. Czarne piękności możemy spotkać także wśród kwiatów. Nie można tu nie wspomnieć o czarnym tulipanie, który od dawna był marzeniemźródłem inspiracji wielu, nie tylko holenderskich, hodowców. Ich wysiłki doprowadziły do wyhodowania bardzo ciemnych odmian. Najbardziej znaną jest ‘Queen of Night’, ale purpurowoczarne kwiaty spotyka się także wśród odmian papuzich, np. ‘Black Parrot’.

Spośród roślin cebulowych, poza tulipanami, takie kwiaty mają szachownia perska i czosnek czarnopurpurowy. Bardzo ciemne kwiaty spotyka się także u kosaćców. Niemal czarnymi kwiatami o aksamitnym połysku odznacza się np. Fiołek rogaty Viola cornutaCallisto Black’, bodziszek żałobny Geranium phoeum, zwłaszcza w odmianie ‘Samobor” z ciemnym wzorem na liściach oraz rodochiton czarnopurpurowy Rodochiton atrosanguineus.

Z kolei owocostany brązowoczarnej barwy tworzy rozplenica amerykańska Pennisetum americanumBlack Knight’.

Balkony i Tarasy: Jak przygotować sadzonki pelargonii

Na sadzonki najlepiej nadają się wierzchołki pędów dł. 10 cm z kilkoma liśćmi. Ucinamy je 0,5 cm pod węzłem prostopadle do łodygi, usuwamy dolne liściezawiązki kwiatowe i pozostawiamy na kilka godzin, by miejsca cięcia obeschły. Przygotowujemy płaskie skrzynki z wilgotnych piaskiem rzecznym, który należy wcześniej 2-3 razy przepłukać wodą. Sadzonki umieszczamylekko ubitym piasku na gł. 2 cm i przykrywamy dziurkowaną folią. Dobrym podłożem do ukorzeniania jest mieszanina torfu i perlitu.

Pelargonie (zdj.: Fotolia.com)

Skrzynki ustawiamy w jasnym, ale nie silnie nasłonecznionym miejscu. W temp. 20-22°C tworzą się korzenie po 2-3 tygodniach. Ukorzenione sadzonki sadzimy do doniczek po 2-3. Aby lepiej się rozkrzewiły, rośliny uszczykujemy. Dobrym podłożem jest mieszanina substratu torfowego i glinki o ph 5,5- 6,0, wzbogacona nawozem o spowolnionym działaniu.

Drzewa i Krzewy: Wrzośce kwitnące jesienią

Wrzosiec bagienny Erica tetralix jest niską krzewinką wysokości 20 cm o cienkich, pokładających pędach. Kwitnie od lipca do września. W Polsce znane są liczne odmiany, m.in.: ‘Alba Mollis’ o białych kwiatachsrebrzystoszarych liściach,Con Underwood’ o karminowoczerwonych kwiatach oraz odmiana ‘Helma’  o lilaróżowych kwiatach.

Wrzosiec rozpierzchły Erica vagans też kwitnie późnym latem, dorastając do 30 cm. Różowe kwiaty rozwijają się od lipca do października. Gatunek ten jest dość wrażliwy na mrozy i wymaga zabezpieczenia na zimę najlepiej gałązkami drzewkrzewów iglastych. Popularną odmianą jest ‘Mrs. D. F. Maxwell’ o ciemnowiśniowych kwiatach. Gleba pod uprawę wrzosów powinna mieć odczyn kwaśny z dużym udziałem substancji organicznej. Jako dodatek stosuje się torf wysoki, rozłożoną drobną korę i trociny.

Można stosować też ściółkę z lasów sosnowychwrzosowisk. Gleba powinna mieć ph 4,0-5,5. wrzosiec bagiennyrozpierzchły sadzimy w odległości 30-40 cm. Przed posadzeniem bryłę korzeniową dość mocno rozluźniamy, bo gęste korzenie tworzą na brzegach doniczki nieprzepuszczalną warstwę dla wody i nowych korzeni.

Warzywnik: Uprawa warzyw zimujących w gruncie

Jesienią rozpoczynamy uprawę warzyw, których plony będziemy zbierać dopiero wiosną. Od połowy września do połowy października wysiewamy wprost do gruntu nasiona szpinaku zwyczajnego, w rzędy co 20-25 cm. Przed nadejściem zimy rośliny powinny wytworzyć 3-4 liście.

Gotowy do spożycia szpinak zbiera się w kwietniumaju. Polecane odmiany to ‘Markiza F1’, ‘Olbrzym Zimowy’. W rejonach o łagodniejszym klimacie możemy uprawiać również sałatę zimującą w polu. Nasiona (odmiany ‘Nansena’) wysiewa się na rozsadniku na początku miesiąca, tak aby po około 4 tygodniach uzyskać rozsadę gotową do posadzenia na miejsce stałe (najlepiej zaciszne, osłonięte od zimnych wiatrów).

Rośliny sadzimy w rozstawie 20x20 cm. Ten sposób uprawy sałaty pozwala na uzyskanie wiosną główek wcześniejszych nawet o kilkanaście dni w porównaniu z tradycyjnym wiosennym terminem uprawy.