Ogród ozdobny: Jeszcze jedno strzyżenie krzewów

Rośliny liściaste i iglaste skończyły pierwszy w tym roku przyrost pędów. Teraz jest dobry czas na przeprowadzenie korygującego cięcia, szczególnie ważnego w przypadku żywopłotów silnie rosnących z ligustru, klonu palmowego czy grabu zwyczajnego. Pierwsze cięcia można dokonać już pod koniec czerwca. Wtedy jednak trwa jeszcze okres lęgowy ptaków, dlatego zabieg warto o kilka tygodni opóźnić. Drugi raz po sekator sięgamy w sierpniu; po tym terminie pędów nie powinno się już skracać, ponieważ muszą mieć one czas, aby dostatecznie dojrzeć. Jeśli zetniemy je zbyt wcześnie, pędy nie zdrewnieją i będą bardziej podatne na przemarzanie.

Przycinanie krzewów w lecie pozwala na przygotowanie ich przed następnym sezonem (zdj.: Fotolia.com)

Osobom niewprawionym jeszcze w cięciu radzimy wykorzystać zbite z listewek stelaże, ewentualnie prowadnice sznurkowe, wyznaczające krawędź żywopłotu. Cięcie za pomocą sekatora elektrycznego jest bez wątpienia znacznie wygodniejsze niż cięcie sekatorem ręcznym, choć wymaga więcej wprawy i doświadczenia.

Ścięte pędy zagrabiamy i wrzucamy do kompostownika lub wykorzystujemy na sadzonki (nadają się tylko zdrowe, dobrze rozwinięte części wierzchołkowe). Teraz najlepiej ukorzeniają się bukszpanligustr, od sierpnia łatwe do rozmnożenia są też krzewy iglaste, m.in. żywotnikcyprysik.


Balkony i tarasy: Co robić, aby bugenwilla dłużej kwitła?

Bugenwilla kwitnie kilka razy w ciągu jednego lata, a jej pędy w szybkim tempie przybierają na długości. Jeśli pnączy nie będziemy teraz regularnie przycinać, kwiaty będą się zawiązywać jedynie w szczytowych partiach pędów.

Gdy tylko zaschną kolorowe przykwiatki, przez wiele osób nazywane kwiatami, pędy skracamy. Młode witki, rozpoznawalne po jasnozielonym kolorze kory, przycinamy do połowy ich długości. To spowoduje, że roślina zacznie wypuszczać nowe pędy boczne, na końcach których po 3-4 tygodniach otworzą się nowe grona kwiatowe.

U bugenwilli prowadzonych w formie piennej pędy należy przycinać co 4 tygodnie. To podstawowy warunek, jaki musi być spełniony, aby korona zachowała gładką, zwartą formę, a pędy wielokrotnie wydawały kwiaty. Do przycinania stosujemy ogrodowy sekator.

Bugenwilla jest rośliną „żarłoczną” i wymagającą cotygodniowego zasilania nawozami dla roślin kwitnących.


Sad: Po czym poznać, czy jabłka dojrzały już do zbioru?

Na drzewach jabłoni pojawia się coraz więcej rumianych owoców. Nie zawsze jesteśmy pewni, kiedy można je zrywać. W zasadzie powinno się je zbierać dopiero wtedy, gdy są w pełni dojrzałe. Wówczas mają nie tylko najlepszy smak, ale i nadają się do długiego przechowywania. Skąd właściwie wiadomo, że jabłka są już dojrzałe? Najlepiej sprawdzimy to, stosując test „na ukręcanie”. Owoc jest dojrzały, jeśli podczas ukręcania łatwo oddziela się od pędu. Jabłek nie należy obrywać, ponieważ może to uszkodzić pęd owoconośny, na którym w przyszłym roku mają się zawiązać owoce.

Nie wszystkie owoce dojrzewają w tym samym czasie, dlatego nie można zerwać wszystkich jabłek w ciągu jednego dnia. Należy je zbierać etapami, na bieżąco sprawdzając stopień ich dojrzałości. Jabłka nie powinny jednak dojrzewać za długo, ponieważ po pewnym czasie maleje ich zdolność przechowalnicza. Przejrzałe owoce szybciej stają się mączyste. Na ich jakość wpływa też słońce; zwrócona ku niemu część owocu jest twardsza niż część zacieniona. Krótko przed owocobraniem drzewa warto przyciąć, usuwając pędy pokrzyżowanegęsto rosnące.


Warzywnik: Odmiany, które nie chorują i dają obfity plon

Wiele gatunków warzyw, skrzyżowanych w naturalny sposób z innymi wytrzymałymi roślinami, zyskało większą odporność na choroby i szkodniki. Pomidory odmian ‘Vitella’ i ‘Myrto’ uodporniły się na brunatną zgniliznę i mogą być uprawiane zarówno pod szkłem, jak i w gruncie.

  

Fasolka szparagowa oraz pomidory to jedne z najprostszych warzyw do samodzielnego hodowania (zdj.: Fotolia.com)

 

Ogórki są rzadziej atakowane przez mączniaka czy parcha, ponadto są mniej gorzkie. W sprzedaży dostępne są także odporne na choroby, pozbawione charakterystycznej goryczki, ogórki sałatkowe i ogórki do marynowania, np. ‘Saladin’, ‘Hayat’ i ‘Cubella’. Spośród brokułów polecamy odmiany ‘Marathon’ i ‘Calabris’. O tej porze można jeszcze wysiewać fasolę szparagową. Odmiany ‘Sixta’ i ‘Montano’ nie są atakowane ani przez wirusa mozaiki fasoli, ani też przez antraknozę i bakteriozę obwódkową. Roszponkę na zbiór jesienny wysiewa się od początku sierpnia. Odmiany ‘Vit’, ‘Favor’ i szybko rosnąca ‘Gala’ są odporne na mączniaka rzekomego, który atakuje rośliny, gdy w powietrzu panuje wilgoć.