Spis treści:
Co nadaje się do wrzucenia do kompostu, a co nie?
Te produkty wrzucamy do kompostu:
- liście drzew oraz krzewów, które nie noszą znamion chorób grzybowych,
- uszkodzone i obite owoce oraz wióry po nich z wyciskarki,
- gałęzie, które wcześniej zostały pocięte na trociny za pomocą rozdrabniarki,
- popiół drzewny (doskonały przy uprawie pomidorów),
- torebki po herbacie,
- fusy kawy mielonej i uprzednio zaparzonej,
- obierki warzyw i owoców,
- szary papier, bez plastikowych nalepek i taśmy.
Tych produktów nie wrzucamy do kompostu:
- zgniłych warzyw i owoców, z wyraźnymi chorobami grzybowymi,
- skórki owoców cytrusowych,
- warzywa z rosołu, gotowane na wywarze mięsnym,
- kości,
- bielony papier,
- gałęzie w całości, które nie zostały rozdrobnione w jakikolwiek sposób,
- liście z widocznymi znamionami chorób grzybowych,
- chwasty z wyraźnie zawiązanymi nasionami.
Jaką pulpę z wyciskarki użyć?
Najlepszą pulpą będzie ta pozyskana z wyciskarki, a nie z sokowirówki. Ta ostatnia jest nieco mokrzejsza od poprzedniej. lepiej rozdrobnione i suchsze odpady roślinne uzyskamy z wyciskarki. Możesz zbierać je przez cały rok, jeżeli regularnie pijesz soki wyciskane. Wystarczy przełożyć wióry do domowego kompostownika na balkonie czy w kuchni i zbierać materiał do większego kompostu na działce.
Wyrzucaj go tam partiami, aby mógł swobodnie być przetwarzany przez bakterie i mikroorganizmy. pamiętaj, ze najlepszym surowcem będą warzywa i owoce z upraw ekologicznych. Masz wtedy gwarancję, że nie są zanieczyszczone pestycydami oraz innymi środkami ochrony roślin. Jeżeli nie masz do takich dostępu, umyj owoce i warzywa w sodzie i occie, aby pozbyć się nagromadzonych środków.
Dobrym pomysłem są także nieskonsumowane przetarte warzywa i owoce na surówki czy musy. Pamiętaj, by nie nosiły znamion pleśni i grzybów - jedynie takie, których masz w nadmiarze i nie planujesz zjeść w najbliższych kilku dniach.
Nie zapomnij zimą dokarmiać ptaków!
Komentarze