Bielenie selera

Na około 2 tygodnie przed planowanym zbiorem bielimy jadalne ogonki liściowe selera naciowego. W tym celu owijamy je materiałem nieprzepuszczającym światła, np. grubym papierem lub ciemną folią.


Ogławianie brukselki 

Pod koniec miesiąca ogławiamy wierzchołek wzrostu kapusty brukselskiej, co poprawia dorastanie i dojrzewanie główek.


Podlewanie kapustnych

Intensywnego nawadniania wymagają nadal rośliny wytwarzające duże części wegetatywne i zbierane jesienią. Pamiętamy więc o podlewaniu warzyw kapustnych, sałaty, pora, rzodkiewki.


Ochrona warzyw przed chłodem 

We wrześniu temperatura powietrza w nocy i nad ranem może spadać do kilku stopni Celsjusza. Aby ochronić warzywa przed uszkodzeniami i przedłużyć ich wegetację, okrywamy je na noc przezroczystą folią lub białą włókniną – podobnie jak to robiliśmy wiosną.


Osuszanie fasoli na nasiona 

W dalszym ciągu dosuszamy fasolę na suche nasiona. Najlepiej robić to w ciepłych, przewiewnych pomieszczeniach, szklarniach lub na wolnym powietrzu, jeśli sprzyja pogoda.