Pigwa pospolita Cydoniaoblonga to duży krzew lub nieduże drzewo polecane zarówno na działki, jak i do ogrodów. Owoce mają cytrynowożółty kolor i kształtem przypominają gruszki.

Pigwa owocuje w październiku, owoce nadają się głównie na przetwory. Rośliny rosną najlepiej na stanowiskach słonecznych, na glebach lekkich do średnio ciężkich. Na glebach o pH większym niż 7 wiele odmian żółknie.

Pigwa ma opinię rośliny mało podatnej na choroby. Na niektórych stanowiskach sporym problemem może być zaraza ogniowa (odporna na nią jest zwłaszcza odmiana ‘Cydora Robusta’). Pigwa jest rośliną ciepłolubną. Na stanowiskach wietrznych i chłodnych rodzi mniej owoców, natomiast te, które powstają, są mniej aromatyczne.

Pigwę sadzimy na początku listopada, przeznaczając pod nasadzenie sporo miejsca (korona mierzy 5 m wysokości i szerokości). Najżywotniejsze są pigwy prowadzone jako krzew lub niskopienne drzewko, bo formy te są najbardziej zbliżone do naturalnej.

Sadzenie pigwy

1. Wykopujemy dołek dwa razy większy od bryły korzeniowej doniczkowanego drzewka.

2. Przy bocznej krawędzi dołka pionowo wbijamy palik. Pośrodku dołka ustawiamy wysadzoną z doniczki pigwę.

Jeżeli korzenie są mocno zbite, bryłę korzeniową możemy ponacinać ostrym nożem. Drzewko sadzimy na taką głębokość, by miejsce szczepienia leżało 10 cm nad ziemią.

3. Dołek zasypujemy ziemią. Drzewko podwiązujemy, a następnie obficie podlewamy.