Zdaniem wielu dietetyków powinniśmy spożywać przede wszystkim owoce pochodzące ze strefy klimatycznej, w której żyjemy. Właśnie teraz zaczynają dojrzewać owoce, które są uprawiane prawie w każdym ogrodzie. Pojawiają się pierwsze letnie jabłka, śliwkigruszki. Pomimo iż owoce prawie wszystkich gatunków są dostępne w sklepach przez cały rok, jednak z utęsknieniem czekamy na te, które możemy sami zerwać prosto z drzewa.

Większość owoców oferowanych do sprzedaży jest zbierana przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej. Aby owoce mogły przetrwać nieraz długą drogę od producenta do odbiorcy, zbierane są z reguły jeszcze niedojrzałe. Bez wątpienia owoce ze sklepowej wystawy nie dorównają owocom, które dojrzewały w naturalnych warunkach. Nie przejmujmy się, że czasami są ordzawione – są słodsze. A że niekiedy są mniejsze? To tylko znak, że nie są przenawożone i nie zawierają szkodliwych substancji.

Jabłoń, prócz wydawania smacznych owoców, imponuje również wyglądem podczas kwitnienia (zdj.: Fotolia.com)

Odpowiednie drzewa i krzewy w sadzie

Wybór gatunkówodmian to ważna decyzja, ponieważ drzewa są roślinami długowiecznymi, dożywającymi kilkudziesięciu lat, a nawet więcej. Wybór odmian letnich niestety nie jest zbyt wielki. Oto kilka najcenniejszych odmian jabłek, gruszek i śliwek polecanych szczególnie do ogrodów przydomowych. Są to odmiany amatorskie, niewymagające, łatwe w uprawie, a przede wszystkim mało wrażliwe na najgroźniejsze choroby. Można je kupić w każdej dobrze zaopatrzonej szkółce drzew owocowych.

Większość odmian jabłoni, gruszy, czereśni,wiśni i śliw do zawiązania owoców potrzebuje zapylenia pyłkiem innej odmiany. Warto więc posadzić przynajmniej po 2-3 odmiany z każdego gatunku.

Jabłonie - najpopularniejsze odmiany

Jabłoń Malus - w naszym kraju jabłka są owocami najczęściej i najchętniej spożywanymi. Odmiany letnie zbieramy już w lipcusierpniu. Przeznaczamy je przede wszystkim do bezpośredniego spożycia, gdyż nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Oliwka Żółta, znana przede wszystkim jako papierówka, to najbardziej znana letnia odmiana, której zielonkawożółte owoce dojrzewają już pod koniec lipca. Drzewo jest wytrzymałe na mróz i mało podatne na choroby. Wrażliwe jest tylko na raka drzew owocowych, dlatego po cięciu konieczne jest zabezpieczenie ran.

Celeste (Delcorf) - przydatność odmiany w uprawie amatorskiej jest bardzo duża ze względu na walory smakowe oraz małą podatność odmiany na parcha, mączniakaraka jabłoni. Drzewowcześnie wchodzi w okres owocowania i obficie plonuje. Owoce są średnie o charakterystycznym wydłużonym kształcie. żółtozielona skórka pokryta jest paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowy chrupiący, soczysty, smaczny. Już na początku sierpnia możemy przystępować do pierwszych zbiorów. Inne polecane odmiany to Piros, Discovery, Primula.

Gruszki z własnej gruszy

Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian grusz, lecz ze względu na wysokie wymagania klimatyczneglebowe liczba uprawianych odmian jest niewielka. Do przydomowego ogrodu szczególnie polecane są grusze szczepione na pigwie. Dzięki temu drzewa są zdecydowanie mniejsze i zaczynają wcześnie owocować. Trzeba jedynie pamiętać, że nie wszystkie odmiany grusz dobrze rosną na pigwie.

Lipcówka kolorowa jest odporna na choroby, lecz w srogie zimy może trochę podmarzać. Owoce są drobne lub średniej wielkości z rumieńcem, szybko przejrzewają. Pomimo to jest chętnie uprawiana, gdyż należy do najwcześniejszych odmian. Ponieważ źle zrasta się z pigwą, powinna być szczepiona na gruszy kaukaskiej.

Faworytka (klapsa) jest silnie rosnącym drzewem. Owocuje corocznie i obficie już od pierwszych lat. Owoce są duże lub średnie z grubą jasnocytrynową skórką pokrytą czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, soczysty, smaczny. Zbiory rozpoczynają się w połowie sierpnia, owoce można przetrzymywać 2 tygodnie. Drzewo dość wytrzymałe na mróz, wrażliwe na parcha, wymagające obecności innej odmiany do zapylenia.

Gruszki (zdj.: Fotolia.com)

Radana to cenna letnia odmiana gruszy wyhodowana w Czechach, dostępna w większych szkółkach w naszym kraju. Cechuje się małą wrażliwością na parcha i odpornością na mróz. Wcześnie wchodzi w owocowanie. Owoce są średniej wielkości, żółtozielone z rumieńcem, o kruchym, słodkim i aromatycznym miąższu, dojrzewające w pierwszej dekadzie sierpnia.

Na drugiej stronie - cudowne, soczyste śliwki oraz orzechy - włoskie oraz laskowe!