Dzięki nowoczesnym gazoszczelnym chłodniom owoce mogą być przechowywane przez długi czas. W przypadku jabłek nierzadko przez rok. Zawsze jednak z utęsknieniem czekamy na pierwsze świeże owoce, które nie leżały wiele miesięcy w przechowalni, ale zostały dopiero co zerwane z drzewa.

Owoce letnich odmian jabłoni można zbierać już od połowy lipca. Do najbardziej znanych należy ‘Oliwka Żółta‘, zwana popularnie ‘Papierówką‘. Jej owoce są bardzo charakterystyczne i trudno je pomylić z inną odmianą. Skórka jest jasnozielona, a miąższ delikatny, kruchy i bardzo soczysty. Owoce mają skłonność do opadania, dlatego nie należy zwlekać z ich zbiorem. ‘Papierówka‘ nadaje się do sadzenia w ogrodach przydomowych. Jest wrażliwa na choroby kory, dlatego po cięciu koniecznie trzeba zabezpieczać rany.

Kolejną znaną letnią odmianą jabłoni jest ‘James Grieve‘. To stara, XIX-wieczna odmiana i, co ważne, w uprawie przydomowej jest mało wrażliwa na parcha i mączniaka jabłoni.Owoce dojrzewają nieco później, bo w połowie sierpnia. Wyróżniają się ładnym czerwonym rumieńcem ze smużkami i smacznym aromatycznym miąższem. Drzewa owocują obficie i regularnie.

Do letnich odmian jabłoni, które od niedawna uprawia się w polskich sadach, należą ‘Piros‘ i ‘Delbarestivale‘. Są one jeszcze mało znane, ale już wiadomo, że dobrze radzą sobie w naszych warunkach klimatycznych. Zwłaszcza ‘Piros‘ jest odporna na mróz, dlatego polecana jest do uprawy w całym kraju.

Oprócz tego wyróżnia się wyjątkowo smacznymi, choć niezbyt dużymi owocami. Z kolei odmiana ‘Delbarestivale‘, znana także jako ‘Delcorf‘, rodzi znacznie większe, ale równie smaczne owoce. Niestety, jest mniej odporna na mróz i wymaga zabezpieczenia na zimę.Jedną z najnowszych odmian jabłoni, która dopiero jest badana w Polsce, ale zapowiada się bardzo ciekawie, jest ‘Galmac‘. Owocuje na przełomie lipca i sierpnia, a zebrane owoce można krótko przechowywać.

Nieco bardziej znana jest pochodząca z Kanady odmiana ‘Sunrise‘. Jest łatwa w pielęgnacji, bo drzewa nawet bez formowania tworzą kształtne i zwarte korony. Owocuje obficie i corocznie. Jedyną wadą tej odmiany jest podatność na parcha jabłoni.

Wspólną cechą letnich odmian jabłoni jest osiąganie dojrzałości konsumpcyjnej już na drzewie. Dzięki temu nadają się do spożycia bezpośrednio po zerwaniu. Niestety, większość odmian szybko przejrzewa. Często już po kilku dniach od zbiorów owoce miękną i zaczynają się psuć. Z tego względu nie nadają się do przechowywania i trzeba je szybko zagospodarować, np. przeznaczając na smaczne i zdrowe przetwory.

 

 

Letnie zabiegi na starszych drzewach

Starsze odmiany jabłoni mają skłonność do owocowania przemiennego. Tym samym drzewo w jednym roku owocuje bardzo słabo, a w kolejnym sezonie gałęzie wręcz uginają się pod ciężarem owoców. Sposobem na przywrócenie regularnego owocowania jest wczesne przerzedzenie młodych zawiązków.

Niestety, na starych, często kilkudziesięcioletnich drzewach z wysokimi i rozłożystymi koronami jest to prawie niemożliwe do wykonania. Często jedynym sposobem uniknięcia złamania konarów jest wycięcie części gałęzi z młodymi jeszcze owocami.

Taka redukcja ilości owoców sprawi dodatkowo, że pozostałe na drzewie jabłka będą większe i smaczniejsze. Wskazane jest również podpieranie konarów z nadmiarem owoców.