O tym czy dany produkt jest zdrowy czy nie, bardzo często decydują mody. Rzadko odnosimy się do rzetelnie przeprowadzonych badań naukowych. W ciągu ostatnich lat mogliśmy zauważyć, że jeden z podstawowych składników kulinarnych, czyli masło – raz było zdrowe, w innym zaś przypadku odsądzano je od czci i wiary.

Oczywiście nie każdy i nie zawsze może jeść wszystkie produkty. Jednak naczelną zasadą powinien być umiar i prawidłowo zbilansowana dieta. Bardzo podobnie jest w przypadku mleka.

Spora część konsumentów podążając za informacjami pochodzącymi głównie z internetu twierdzi, że mleko powinny pić jedynie małe dzieci. Dr hab. Monika Wszołek obala te przekonania. Jak twierdzi w wywiadzie dla serwisu naukawpolsce.pl, że mleko nie tuczy, ale sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała. Badania potwierdzają, że jego spożycie korzystanie wpływa na zdrowie osób z nadciśnieniem lub osteoporozą.

Jedną z najlepszy form spożywania są produkty fermentowane, a więc kefiry, jogurty, maślanki lub mleko zsiadłe. Dzięki fermentacji są łatwiej przyswajalne dla organizmu. Naukowcy zalecają aby osoby spożywające duże ilości mleka, włączały do swojej diety warzywa, które będą równoważyć nadmiar białka spożywanego wraz z mlekiem.

Płynne mleko ma właściwości alkalizujące. Przeciwdziała więc zakwaszaniu organizmu. Natomiast produkty takie jak sery żółte lub pleśniowe, spożywane w dużych ilościach mogą doprowadzić do zakwaszenia organizmu.

Oczywiście, tak jak w przypadku każdego innego produkty, są osoby, które źle reagują na mleko lub jego przetwory. Takie osoby powinny go unikać, jednak nie sytuacje te należy zawsze rozpatrywać indywidualnie.

Świeże, słodkie mleko ma jeszcze jedną interesującą właściwość. Jak się okazuje, nasze babcie, lecząc ból gardła czy przeziębienie, doskonale wiedziały co robią. W trakcie procesu zwanego proteolizą, w czasie którego ludzki organizm rozkłada mleko na czynniki pierwsze, tworzone są własne białka. Dzięki temu nasze ciało wytwarza kazomorfiny i inne peptydy opioidowe, które uśmierzają ból. Są to substancje o właściwościach przeciwbólowych, przeciwnadciśnieniowych i przeciwnowotworowych, antybiotycznych, antyoksydacyjnych oraz przeciwzakrzepowych.

Widzimy więc, że mleko i jego przetwory to wartościowe i pożyteczne dla organizmu pożywienie. Tak jak w innych przypadkach najlepiej czerpać wiedzę, że źródła, a więc od naukowców, a nie sugerować się obiegowymi opiniami o niewiadomym pochodzeniu.