Krwawnik to roślina, która dla wielu osób uchodzi za chwast. Tymczasem warto ją uprawiać na swojej działce i traktować jako pełnoprawny gatunek. Dlaczego? Wykazuje on wiele właściwości zdrowotnych, dlatego można go praktycznie wykorzystywać w domu. Co więcej, mimo że jest to dość pospolita bylina, jej wygląd jest atrakcyjny. Odpowiednie jej ulokowanie w ogródku może zatem przynieść hodowcy walory estetyczne. Sprawdź, jakie korzyści niesie uprawa krwawnika i jak go siać, by ładnie się on prezentował.

Jak wygląda krwawnik?

Krwawnik pospolity występuje powszechnie. Można go spotkać niemal wszędzie. Rośnie na łąkach, polach, miejskich trawnikach i wielu innych miejscach. Z tego powodu uchodzi za chwast. W rzeczywistości jednak jest to dość atrakcyjnie wyglądająca bylina, która może upiększyć ogród, jeśli jej siew zostanie odpowiednio zaaranżowany. 

Jest to wysoki gatunek. Jego łodygi mogą osiągać nawet 80-100 cm wysokości. Są one proste, a w szczytowej części rozgałęziają się na różne strony. Liście są charakterystyczne. Wyróżniają się ciemnozielonym kolorem, są wąskie i długie. Najbardziej rozpoznawalne są jednak kwiaty. Są one bardzo drobne i występują w olbrzymim zagęszczeniu. Najczęściej mają kolor biały. 

Występują jednak rozmaite odmiany tej byliny i różnicują się one właśnie barwą kwiatostanu. Może ona być również: różowa, żółta, pomarańczowa, czerwona czy kremowa. Te poszczególne kolory mogą także występować w odmiennych odcieniach. Nasiona wszystkich z tych gatunków dostępne są w sprzedaży. Warto zatem pooglądać zdjęcia, obrazujące jak wygląda krwawnik pospolity i dobrze przemyśleć, który jego rodzaj najlepiej sprawdzi się w przydomowym ogródku i skomponuje się z pozostałymi roślinami.

Każdy, kto chce osiągnąć piękne rabaty kwietne, powinien łączyć w jednej rabacie różne odmiany tej rośliny. Zmieszanie rozmaitych kolorów kwiatów przyniesie naprawdę piękny efekt. Nie tylko estetyką rośliny może cieszyć się ogrodnik, który zasiał krwawniki. Bylina ta przyciąga motyle. Rabata zyska zatem różnorodność kolorystyczną, ale także będzie można delektować się widokiem tych uroczych skrzydlatych owadów. 

Krwawnik: uprawa

Ziele krwawnika jest łatwe w uprawie. Jest to bylina, która nie wymaga zapewnienia specjalnych warunków. Urośnie praktycznie na każdej glebie. Nie trzeba jej nawozić czy uzdatniać. To właśnie dlatego roślinę tę można spotkać niemal wszędzie. 

Oczywiście ma ona swoje preferencje, którym sprostanie sprawi, że będzie ona łatwiej i szybciej się rozwijała. Nie znaczy to jednak, że jej uprawa nie będzie możliwa w innych warunkach. Najlepsze podłoże dla krwawnika to ziemia próchnicza. Warto unikać siania go w glebach ciężkich, wilgotnych. Lepiej radzi on sobie z suszą niż ze zbytnim nawodnieniem gruntu.

Najszybsze przyrosty zanotujemy, kiedy posiejemy roślinę w słonecznym miejscu lub jedynie lekko zacienionym. Duży dostęp słońca sprawi także, że znacznie zostanie wydłużony okres kwitnięcia. W tym celu warto także regularnie usuwać przekwitnięte części krwawnika. Standardowy okres, w którym można delektować się kolorami jego kwiatów to kwiecień-październik. Czas kwitnięcia jest zatem dość długi.

Krwawnik należy do gatunków ekspansywnych. Bardzo łatwo się rozmnaża i rozrasta. To kolejny wyróżnik, który staje się przyczyną określania go jako chwasta, który niszczy pozostałe rośliny. Jeśli zatem podejmie się decyzję o prowadzeniu jego uprawy, należy rozsądnie zaplanować dla niego miejsce. Trzeba poświęcić mu obszerną strefę, tak, żeby mógł swobodnie się rozwijać i rozprzestrzeniać. Nie powinien on być zatem sadzony w bezpośrednim sąsiedztwie innych gatunków, które rzeczywiście może zagłuszyć. 

Wysiew powinien być zaplanowany na wiosnę. W przypadku dysponowania rozwiniętymi sadzonkami najlepiej je umieścić w glebie jesienią. Dużą zaletą jest wysoka odporność na mróz. Nie trzeba stosować żadnych okryć chroniących przed przemarznięciem. Pojawienie się przymrozków nie stanowi zatem problemu. Podczas siania lub sadzenia najlepiej jest zastosować odstępy co 30 cm

Krwawnik pospolity można także przesadzać np. z łąk. Jeśli wkopuje się dorosłą roślinę, nie trzeba jej nawet zbyt często podlewać. O regularnym nawadnianiu należy jednak pamiętać, kiedy sieje się nasiona lub wsadza młode sadzonki. Przez okres kwitnięcia należy usuwać chwasty gnieżdżące się wokół krwawnika. 

Krwawnik: właściwości lecznicze i zastosowanie

Właściwości krwawnika sprawiają, że znajduje on zastosowanie w lecznictwie naturalnym i tradycyjnym. Jest on nie tylko piękną rośliną, ale przede wszystkim pożyteczną. W zielu pozyskiwanym z tej rośliny znajduje się wiele substancji działających korzystnie na organizm. Są nimi m.in.:

  • witamina C;
  • garbniki;
  • rozmaite sole mineralne;
  • flawonoidy;
  • cholina;
  • achilleina.

Dzięki takiej mieszance zdrowotnych związków krwawnik powszechnie stosowany bywa w ziołolecznictwie. Stosuje się go zarówno jako naturalny medykament, jak i w celach profilaktycznych.

Przede wszystkim zwalcza on stany zapalne i zabija bakterie. Bywa zatem pomocy przy różnego rodzaju infekcjach. Stymuluje produkcję żółci i przyczynia się do hamowania krwotoków. Właściwości krwawnika sprawiają, że warto po niego sięgać również wtedy, kiedy występują wzdęcia, gorączka, dysfunkcje układu pokarmowego, zaburzenia łaknienia. Pomocny okaże się także jako środek przyspieszający gojenie ran

Regularne spożywanie naparów z krwawnika pospolitego poprawia także odporność. Roślina znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Przemywanie twarzy zielem krwawnika pomaga oczyszczać skórę, usuwać niedoskonałości i zwalczać problem z przetłuszczającą skórą. Niektórzy wskazują również na pozytywny wpływ rośliny na samopoczucie. Napary z niej koją nerwy.

Krwawnik: kiedy zbierać?

Uprawianie krwawnika jest zatem praktyczne. Proces ten zapewnia możliwość stworzenia pięknych i kolorowych rabat w ogrodzie, ale także daje dostęp do naturalnych środków leczniczych. Kiedy zrywać roślinę, żeby móc ją stosować? 

Zbiorowi podlega tzw. ziele krwawnika, czyli nadziemna część rośliny. Zrywa się zarówno łodygi, jak i liście i kwiaty. Ważne jednak, żeby nie były ona zdrewniałe, wysuszone. Czynność tę należy zatem wykonywać na początku kwitnięcia byliny. Specjaliści radzą, by nie ścinać zbyt dużo rośliny. Zbierać powinno się górną część o długości ok. 30-35 cm.  

Po pozyskaniu surowca należy go poddać suszeniu. Idealnie nadają się do tego ciepłe i ciemne miejsca. Należy jednak uważać, by temperatura w nich nie przekraczała 35 st. C. Wysuszone ziele krwawnika może służyć do przyrządzenia naparu do picia. Można w nim także moczyć wacik, a następnie stosować go do przemywania skóry np. twarzy. Zastosowanie lecznicze można uzyskać także przez wykonywanie okładów. Ściereczkę czy bandaż należy zamoczyć w naparze, a następnie przyłożyć do rany czy stłuczenia.

Na poprawę kondycji skóry dobrze sprawdzają się kąpiele z dodatkiem wyciągu z krwawnika. Żeby go uzyskać, należy do stu gramów suszu wlać dwie szklanki wody i odstawić na ok. dwie godziny, by ziele napęczniało. Następnie taki płyn wlewa się do wanny z wodą.