Spis treści:

  1. Choroby grzybowe
  2. Jak zwalczać choroby grzybowe na hortensji?
  3. Szkodniki hortensji

Choroby grzybowe

Szara pleśń hortensji - wywoływana jest przez grzyb Botrytis cinerea. W wyniku porażenia patogenem jako pierwsze zamierają wierzchołki pędów. Następnie pojedyncze liście czernieją, a zgnilizna obejmuje całą łodygę. Może dochodzić do brązowienia pojedynczych kwiatów. Na zaatakowanych chorobą powierzchniach widnieje, szary, gęsty nalot grzybni.

Plamistość liści hortensji - dotyka najczęściej hortensję dębolistną. Na liściach zaobserwować można jasne, okrągłe plamki z ciemniejszą obwódką. Plamy powiększają się, obejmując coraz większa powierzchnię liścia, a następnie brązowieją. Wraz z rozwojem infekcji liście zamierają i opadają. Choroba rozwija się przy wysokiej wilgotności powietrza.

Mączniak prawdziwy - wywoływany jest przez grzyba Erysiphe polygoni. Zarodniki grzyba obficie pokrywają roślinę, która wygląda jak obsypana mąką. Pierwsze objawy dostrzec można zwłaszcza na górnej stronie blaszki liściowej. W sprzyjających warunkach choroba błyskawicznie się rozprzestrzenia, a zainfekowane tkanki brązowieją i zamierają. Porażone chorobą liście, oraz pędy rosną wolniej i ulegają deformacji.

Zgnilizna korzeni i podstawy pędu - spowodowana przez grzyby z rodzajuFusarium., Pythium ultimum, to choroba dotykająca hortensję pnącą. Młode rośliny zaraz po posadzeniu więdną i zamierają. Na dolnych częściach pędów można dostrzec zgniliznę, a wyjęta z gleby roślina ma wyraźnie zbrunatniałe i przegniłe korzenie. Roślina, nie mogąc pobierać wody i składników pokarmowych z gleby, żółknie i więdnie. Choroba dotyka zarówno rośliny uprawiane w glebie, jak i te w pojemnikach. Źródłem choroby mogą być chore nasiona, resztki porażonych roślin lub zainfekowana gleba.

Jak zwalczać choroby grzybowe na hortensji?

Tak, jak w przypadku każdej z chorób, najważniejsza jest profilaktyka. Rozwojowi chorób grzybowych sprzyja nadmierne zagęszczenie roślin, przenawożenie lub zbyt obfite podlewanie oraz zraszanie liści. Zarodniki grzybów zimują w porażonych szczątkach roślin, które należy wygrabić i usunąć z ogrodu, żeby nie stanowiły źródła infekcji.

Warto wzmocnić rośliny, które łatwiej poradzą sobie z infekcją. Wzmacniające i uodporniające gnojówki, wyciągi i napary roślinne, można samodzielnie przygotować z powszechnie występujących roślin. Szczególnie cenne właściwości mają gnojówka z pokrzywy zwyczajnej i napar ze skrzypu polnego – stymulują wzrost roślin i uodparniają je na choroby pochodzenia grzybiczego.

Gdy mimo wszelkich zabiegów zaobserwujemy na hortensji objawy chorobowe znowu z odsieczą przychodzi nam sama natura.

Żeby zwalczyć mączniaka na hortensji wykonujemy opryski wywarem ze skrzypu polnego lub gnojówką z pokrzywy. Należy opryskiwać rośliny i glebę kilkakrotnie, co 2-3 tygodnie, aż do zwalczenia infekcji. Wyciąg z krwawnika pospolitego pomoże nam w walce z plamistością liści, a z czosnku i cebuli z szarą pleśnią. Jeśli nie mamy czasu lub możliwości wykonania własnych preparatów, możemy sięgnąć po gotowe biopreparaty na bazie skrzypu, olejku pomarańczowego, grejpfrutowego czy czosnku.

Szkodniki hortensji

Hortensje są odporne na ataki większości szkodników. Zaobserwować na nich można głównie mszyce i przędziorki.

Mszyce - dostrzec można głównie na spodniej stronie liści i wierzchołkach pędów. Żerujące owady wysysają soki z roślin, przez co ograniczają ich rozwój, oraz powodują deformacje wszystkich organów. W efekcie roślina całkowicie zamiera.

Naturalnym sposobem na zwalczanie mszyc jest wykonanie oprysku z użyciem mydła potasowego lub sody oczyszczonej. Można również zastosować oprysk naturalnym preparatem z bylicy piołun, cebuli, czosnku, pokrzywy, krwawnika, naci ziemniaczanej czy mniszka lekarskiego. Wczesną wiosną, zapobiegawczo, można zastosować oprysk naturalnymi, olejowymi preparatami przygotowanymi samodzielnie lub dostępnymi w sprzedaży.

Przędziorek chmielowiec - wysysa z rośliny soki powodując powstawanie na powierzchni liści żółtych przebarwień. Początkowo pojawiają się wzdłuż nerwów przybierając wzór mozaiki. Wraz z rozwojem choroby przebarwienia obejmują całą blaszkę liściową. Mocno porażone liście żółkną, brązowieją, a ostatecznie więdną i opadają.

Rozwojowi przędziorków sprzyja ciepła i sucha pogoda, dlatego podczas takich warunków zwracamy szczególną uwagę na obecność szkodnika. Gdy zauważymy występowanie przędziorka na hortensji możemy opryskać całą roślinę wywarem z liści pomidora bądź ziemniaka. W walce z przędziorkiem pomocny będzie także wyciąg z nasion gorczycy białej lub korzeni szczawiu polnego, którym w odstępach 7 dniowych kilkakrotnie opryskujemy porażone rośliny.

Podobnie jak przy zwalczaniu mszyc, możemy wykonać zapobiegawczo opryski preparatami olejowymi oraz wprowadzić do ogrodu dobroczynka gruszkowego – naturalnego wroga przędziorków.