Ogród ozdobny
Obwiązujemy krzewy
Mokry i ciężki śnieg zalegający na formach kulistych oraz kolumnowych może narazić te rośliny na rozłamywanie. Ewentualnym problemom zaradzi obwiązanie rośliny kolumnowej sznurkiem przytrzymującym pędy. Roślin o pokroju kulistym nie należy jednak obwiązywać, te otrzepujemy ze śniegu zaraz po opadach.
Okrywamy rośliny
Okrycia na zimę wymagają szczególnie rośliny cebulowe oraz część bylin – choćby rośliny dwuletnie. Okrywanie rozpoczynamy, gdy ziemia zamarznie na głębokość przynajmniej trzech centymetrów. Na materiał okrywający nadają się przede wszystkim różne materiały organiczne – choćby liście, ale i te wytwarzane sztucznie.
Sprawdzamy przechowywane rośliny
Systematycznego przeglądania zimą wymagają przechowywane w piwnicach części podziemne roślin. Zdecydowana większość z nich najlepiej zimuje w temperaturze 5-10°C, przy niezbyt wysokiej wilgotności powietrza. Zasada ta nie dotyczy jednak cebul tygrysówki, które wymagają niższej temperatury (2-5°C) oraz błonczatki i acidentery, cebule tych roślin wymagających wysokiej temperatury, w okolicy 15-17°C.
Specjalnej opieki wymagają także kłącza paciorecznika i bulwy begonii bulwiastej, które powinny być przetrzymywane w stale wilgotnym piasku lub torfie. Wszystkie uszkodzone lub gnijące organy wyrzucamy.
Sad
Bielenie pni
Cieplejszy grudniowy dzień zalecamy wykorzystać na wstępne bielenie pni i nasad grubych konarów drzew owocowych. Zabieg ten uchroni drzewa przed ranami zgorzelowymi, tworzącymi się pod wpływem różnicy temperatur pomiędzy dniem i nocą. Szczególną uwagę należy poświęcić południowej stronie pni, w tym miejscu kora nagrzewa się najbardziej podczas słonecznych dni.
Przeglądamy spiżarnie
Kontroli w trakcie przechowywania zimą wymagają również owoce. Wyrzucamy wszystkie gnijące jabłka oraz gruszki. Owoce powinny być przechowywanie w temperaturze od 0-6°C, przy wilgotności rzędu 85-90%. Ważne jest więc wietrzenie pomieszczenia i postawieniem w nim wiadra z wodą. Jeśli temperatura w nim spanie poniżej zalecanej, skrzynki przykrywamy tekturą.
Warzywnik
Prace porządkowe i uprawowe
Zagony, z których pod koniec sezonu zebraliśmy warzywa, sprzątamy, usuwając resztki roślinne. Następnie wapnujemy glebę i rozrzucamy obornik oraz rozsypujemy nawozy potasowo-fosforowe i przekopujemy glebę. Zabieg wapnowania wykonujemy co 3-4 lata, taka częstotliwość pozwala na uzyskanie i utrzymanie odczynu na akceptowalnym dla wielu warzyw poziomie - ph 6,5.
Uwaga, nawozu wapnowego nie należy stosować razem z obornikiem, mieszanka ta powoduje starty azotu. Zalecamy stosować te nawozy na przemian.
Komentarze