Pięć porcji różnobarwnych owoców i warzyw spożywanych w ciągu dnia to najlepszy sposób na dobre samopoczucieutrzymanie zdrowia i urody w dobrej kondycji. Zdrowotnych walorów kolorowych substancji roślinnych nie zauważano długo. Jednak stopniowo kolejne odkrycia potwierdzały, że pomagają one regulować ciśnienie krwi, poziom cholesterolucukru we krwi, wspierają system odpornościowy organizmu, zapobiegają zaburzeniom w pracy układu krwionośnego i nawet mogą hamować rozwój groźnych komórek rakowych.

Kolor czerwony nie oznacza... zakazu jedzenia. Czerwona skórka i tej samej barwy miąższ świadczą o dużej zawartości karotenoidów. W licznej grupie tych substancji jest, oprócz dobrze znanego betakarotenu, kapsantyna występująca w czerwonej papryce. Chorobom nowotworowym zapobiega likopen, znajdujący się przede wszystkim w pomidorach. Karotenoidy wspomagają wzrok, wytwarzając w oku naturalne mechanizmy ochronne, i zapobiegają niektórym chorobom nerwu wzrokowego.

 Kolor żółty sygnalizuje obecność substancji wzmacniających odporność organizmu. Szczególnie wartościowe są pigmenty żółte lub białożółte zawarte w cytrusach, jabłkach i cebuli. Do tej grupy należą także fioletowe lub purpurowe antocyjany, znajdujące się w czerwonej kapuście, wiśniachjagodach.

Zielony chlorofil może usprawniać krążenie krwi, odmładzać stare komórki krwi i pobudzać rozwój nowych czerwonych ciałek. Ułatwia także przyswajanie żelazamagnezu, łagodzi napięcie mięśni. Wraz z betakarotenem zapewnia naszej skórze trwałą gładkość.

Zdrowa dieta z dużą ilością owocówwarzyw wcale nie musi być kłopotliwa. Na śniadanie porcję musli uzupełniamy świeżymi owocami. Niezbędnym dodatkiem do obiadu jest surówka ze świeżych warzyw. Przed kolacją warto wypić szklankę soku warzywnego. Między posiłkami posilamy się garścią drobnych owocówsuszonymi morelami. W ten sposób pod koniec dnia bez trudu uzyskamy właściwy bilans spożytych owocówwarzyw.

Najlepsza jest mieszanka kolorów

Chociaż każdy barwnik roślinny wykazuje inne działanie, nie musimy uważać, aby każdego dnia bezwzględnie zjeść coś czerwonego, trochę żółtego i zielonego. Wszystkie kolorowe owoce i warzywa zawierają karotenoidy, flawonoidy, antocyjanyinne barwnikinajróżniejszych kombinacjach.

Oznacza to, że gdy jemy marchewkę, dostarczamy naszemu organizmowi nie tylko karotenoidy, ale także wiele innych barwników roślinnych. Zielony chlorofil zawierają nie tylko jadalne liście warzyw, ale także wszystkie inne zielone części roślin. Można więc bez przesady stwierdzić, że najzdrowsze są różne mieszanki warzyw o urozmaiconej zawartości, zawierające ciągle zmieniające się składniki.