Więcej o roślinie poniżej:

Kokornak (Aristolochia)

kategoria:  pnącza

stanowisko:   półcień, cień

wysokość:  do 10 m

mrozoodporność:  do -25°C

odczyn gleby:  obojętny, lekko zasadowy

preferencje glebowe: żyzna, piaszczysto-gliniasta

podlewanie:  dużo

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  brązowa, fioletowa, zielonożółte

pokrój: pnący

okres kwitnienia: maj-czerwiec

wysiew: wiosna

rozmnażanie: siew,sadzonki zdrewniałe, odkłady

trwałość liści:  sezonowe

zastosowanie:  ogrody, pergole, trejaże, altany, roślina okrywowa

tempo wzrostu:   szybkie

Kokornak jest łatwym w pielęgnacji wieloletnim pnączem, cenionym przede wszystkim z uwagi na atrakcyjne ulistnienie. Jest reprezentowany przez ponad 500 gatunków uprawianych na całym świecie.

Kokornak osiąga wysokość od 6 do 12 metrów. W pierwszych latach rośnie powoli, później jednak roczny przyrost pędów może wynieść nawet 2 metry. Liście mają sercowaty kształt, świeżozielony kolor, dorastają do długości 30 cm i układają się w dachówkę.

Gdy temperatury nie są zbyt niskie, liście utrzymują się na pędach aż do późnej zimy. Kwiaty mają kształt fajki i osiągają długość 20-30 cm. Otwierają się od maja do sierpnia. U niektórych gatunków, np. kokornaka wielkolistnego czy kokornaka owłosionego, są one małe, brązowe i niepozorne.

Większość gatunków to jednak prawdziwe perły wśród pnączy. Doskonałe noty zbierają zwłaszcza kokornak wielkokwiatowy i Aristolochialittoralis.

Pnącza czują się najlepiej na półcienistych i cienistych stanowiskach w umiarkowanie wilgotnym i próchnicznym podłożu. Jeśli miejsce jest słoneczne, przynajmniej dolna część pędów musi być zacieniona.

Gdy lato jest suche, rośliny regularnie nawadniamy, podłoże winno być stale wilgotne. Duże krzaki można przycinać. Powierzchowne cięcie pobudza rośliny do krzewienia.

Pnącza nadają się do dekorowania zacienionych pergol, ścian budynków i wysokich, masywnych płotów. Prowadzimy je po grubych szczeblach lub stalowych linkach. Pędy wiją się w prawą stronę.

Liście kokornaka odparowują duże ilości wody, dlatego tam, gdzie rośnie pnącze, tworzy się przyjemny mikroklimat.