SAD
Bielimy korę drzew
W słoneczne zimowe dni ciemna kora drzew silnie się nagrzewa. Aby drzewa nadal pozostawały w uśpieniu i aby nie powstały niebezpieczne rany mrozowe, warto pobielić pnie drzew.
Podpieramy gałęzie
Jeśli spadnie dużo śniegu, wskazane jest otrząsanie nadmiaru lub podpieranie gałęzi, aby nie złamały się pod jego ciężarem.
Przeglądamy owoce w przechowalni
Kontrolujmy, czy przechowywane owoce nie zaczynają przejrzewać. Aby chore owoce nie zakażały zdrowych, pamiętajmy o usuwaniu psujących się lub tych, na których zauważyliśmy pierwsze objawy choroby.
WARZYWNIK
Korzenie chrzanu do wykorzystania wiosną
Dorodne, grube korzenie chrzanu (około 30 cm długości) po przechowaniu przez okres zimy w chłodnym pomieszczeniu można wykorzystać jako sadzonki do uprawy wiosną.
Zbiór jarmużu i brukselki
Kapusta brukselska i jarmuż mogą być zbierane po przymrozkach – zebrane właśnie w czasie takiej pogody będą o wiele smaczniejsze.
Możemy jeszcze zbierać grzyby
Warto wybrać się jeszcze do lasu na grzyby. W tym miesiącu zbieramy owocniki podgrzybków i maślaków, pojawiają się duże ilości gąski zielonej oraz gatunki nadrzewne – boczniak ostrygowaty i zimówka aksamitnotrzonowa.
Ostatnie porządki na zagonach
Po zbiorze warzyw robimy porządki na zagonach. Resztki pożniwne (bez objawów chorobowych) dorzucamy na kompostownik.
Planujemy uprawy
W długie jesienne wieczory możemy zacząć planować uprawy na następny sezon wegetacyjny, pamiętając o zasadach prawidłowego zmianowania i urozmaiceniu ogrodu warzywnego.
Komentarze