Agawy Agave przywędrowały do nas z Ameryki, gdzie rosną od Meksyku aż do północnych rejonów Ameryki Południowej. Znanych jest ponad 100 gatunków, wiele z nich ma duże znaczenie gospodarcze. Niektóre są paszą dla bydła. Z agawy sizalowej Agave sisalana otrzymuje się niezwykle wytrzymałe włókno – sizal, służące do wyrobu lin okrętowych, sieci rybackich i worków. Z innych gatunków wyrabia się napoje alkoholowe, jak mezcal i tequilę.

W Polsce najbardziej znana jest agawa amerykańskaAgaveamericana. Podobnie jak inne przedstawicielki tego rodzaju jest sukulentem, co oznacza, że ma tkankę miękiszową, w której gromadzi zapasy wody na okresy suszy. Rośnie powoli, ale przy dobrej opiece potrafi osiągać spore rozmiary. Pojedynczy liść mierzy od 1 do nawet 2 metrów. Liście pokryte są szarawym nalotem, co nadaje im stalowo-zieloną barwę. Tworzą rozetę, są twarde, wzniesione, zakończone ostrym kolcem, również brzegi liści najeżone są pokaźnymi kolcami.

 

Agawa - wymagania uprawowe

Agawa amerykańska ma skromne wymagania uprawowe i wcale nietrudno dochować się dużego egzemplarza. Kłopotliwe może być przesadzanie, dlatego zabieg ten wykonujemy tylko wtedy, gdy zachodzi taka konieczność, ze względu na ryzyko rozerwania doniczki przez korzenie. Starsze egzemplarze sadzimy nawet w drewnianych skrzyniach.

 

 

Podłoże dla agawy powinno być lekkie i dobrze przepuszczalne, ale dostatecznie żyzne. Doskonała będzie mieszanka 2 części ziemi kompostowej i piasku z 1 częścią rozłożonego obornika. Możemy użyć także podłoża dla kaktusów. Pamiętajmy o drenażu i na dnie pojemnika umieśćmy potłuczone doniczki ceramiczne lub kamyki. Zapobiegnie to gniciu korzeni. Roślinę tę nawozimy tylko w sezonie wegetacyjnym, nie częściej niż raz na miesiąc nawozem wieloskładnikowym.

Agawa jako typowy sukulent jest dzieckiem słońca. Wiosną i latem zapewniamy jej nasłonecznione stanowisko. Jesienią roślinę trzeba przenieść do pomieszczenia. Może to być garaż, strych czy piwnica, byle było oświetlone. Zimą agawy prawie nie podlewamy. Temperatura nie powinna przekraczać 10°C, musi pozostawać dodatnia. Przemarznięte liście szybko stają się miękkie i szkliste, mogą gnić. W kwietniu roślinę wynosimy na powietrze, a w razie nocnych przymrozków osłaniamy agrowłókniną. Roślinę okrywamy też w ciągu dnia przez pierwszy tydzień po wystawieniu, bo po zimie tkanki są delikatne i wrażliwe na ostrzejsze promienie słońca.

 

Agawa - najciekawsze odmiany

Jednym z najpiękniejszych gatunków jest agawa Królowej Wiktorii Agave victoriae-reginae. Jej rozeta dorasta do 0,5 m średnicy. Liście, biało obrzeżone i zakończone pojedynczym czarnym kolcem, tworzą kształtną rozetę, która przypomina wielką szyszkę. Ten gatunek nie daje odrostów i rozmnaża się wyłącznie z nasion.

Warte uwagi są także Agave filiera i Agaveschidigera. Rozety nie przekraczają 50 cm, a brzegi liści ozdobione są licznymi, długimi włóknami, co daje bardzo ciekawy efekt wizualny. Warto jeszcze wspomnieć o pięknej Agave stricta. Tworzy liczne, gęsto ułożone, bardzo wąskie liście, przez co rozeta nadzwyczaj efektownie się prezentuje. Rośnie powoli i nie osiąga sporych rozmiarów.

Agawa amerykańska wymaga dużo miejsca. Jeśli mamy mały taras lub balkon, zdecydujmy się na mniejszy gatunek, na przykład na Agavepotatorum, który jest niejako miniaturą agawy amerykańskiej. Jego zakończone równie ostrymi kolcami liście są bardziej łopatkowate w kształcie, ale roślina nie przekracza metra średnicy. Daje odrosty, zakwita po około 10 latach uprawy.

 

Ostrożnie z podlewaniem!

Agawy zdecydowanie nie chorują. Czasem problem mogą sprawić wełnowce, które skrywają się w trudno dostępnych kątach liści. Należy również uważać z podlewaniem zimą, bo wtedy korzenie mogą gnić. Rośliny podlewamy tylko tak, by liście nadmiernie się nie marszczyły. Obowiązuje tu zasada, że lepiej podlać za mało i przesuszyć, niż przesadzić z nawadnianiem.

 

Agawa zakwita tylko raz

Agawy są roślinami monokarpicznymi, a to oznacza, że kwitną tylko raz. Po wydaniu nasion roślina ginie, pozostawiając kilka odrostów korzeniowych. Agawa amerykańska zakwita zwykle po 20-30 latach, gatunki mniejsze zwykle po około 10 latach. Faktem jest, że na kwitnienie trzeba poczekać cierpliwie, a gdy już nastąpi, roślina wytwarza niezwykle okazały kwiatostan. U agawy amerykańskiej dorasta do 12 metrów. Na jego wytworzenie roślina zużywa całą swoją energię życiową.

Kwiatów, rurkowatych o sześciu płatkach, jest kilkaset do kilku tysięcy. Są zwykle zielonożółte, słodko pachnące, wytwarzają sporą ilość nektaru. Spektakl ten trwa do 6 tygodni, po czym zawiązuje się niezliczona ilość nasion, a roślina mateczna ginie. Na szczęście, zostawia po sobie kilka odrostów.