Jak uprawiać patisony?

Poznaj patisony - proste w uprawie i niezwykle zdrowe oraz smaczne warzywa.
Uprawa patisona jest bardzo łatwa i nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Nawet na mało żyznej glebie, doczekamy się owoców, które wyglądem przypominają karbowane spodki. Patisony najlepiej rosną jednak na podłożu piaszczysto – gliniastym. Najważniejsze w uprawie tego warzywa jest podlewanie.
 
Ma ono płytki system korzeniowy, dlatego wymaga częstego nawadniania. Szczególnie w bardzo słoneczne dni musimy zadbać o wilgotność podłoża. Rozsady przygotowujemy w kwietniu, a sadzonki możemy przenieść do gruntu w drugiej połowie maja. Rośliny owocuję dosyć szybko. Już po około 5 tygodniach możemy mieć pierwsze owoce. Najsmaczniejsze są młode okazy.
Odpowiedź z dnia

Tagi

patison

Komentarze