Jak uprawiać koper włoski?

Uprawa kopru włoskiego - znanego również jako fenkuł - sprowadza się do zapewnienia roślinie słonecznego stanowiska i zabezpieczania rośliny przed mrozem.
Fenkuł zwyczajny lubi słońce, dlatego miejsce uprawy powinno być nasłonecznione. Gleba powinna być lekko piaszczysta i zawierać sporo nawozu organicznego. Na ciężkim podłożu możemy nie doczekać się plonów. Warzywo wyrasta wówczas w kwiatostany. Rozsady można wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja.
 
Fenkuł jest bowiem bardzo wrażliwy na przymrozki. Możemy również wysiać go bezpośrednio do gruntu, ale zmienne temperatury mogą ograniczyć wschody i rozwój. Koper włoski podlewamy umiarkowanie, co 4-5 dni. Jedynie w okresach suszy nawadnianie powinno być nieco intensywniejsze. Uprawa co roku powinna mieć grządkę w innym miejscu, dzięki czemu plon nie będzie osłabiony.
Odpowiedź z dnia

Tagi

koper włoski pytania i odpowiedzi

Komentarze