Przepis na Ogród 11/2017

"Przepis na Ogród" jest magazynem tworzonym przez ogrodników dla ogrodników. Każda strona wypełniona jest poradami i inspiracjami nadsyłanymi przez Czytelników, ich stosowanie to klucz do pięknego i zdrowego ogrodu.

Listopad to miesiąc zadumy nad przemijaniem. Odwiedzając groby bliskich, myślimy o życiu i śmierci. Chcemy uczcić pamięć o nich, przynosząc kolorowe kwiaty w dniu Wszystkich Świętych.

A przecież pomniki mogą być piękne przez cały rok! Wystarczy tylko posadzić odpowiednie rośliny. Jakie dokładnie, dowiecie się z tematu miesiąca (s. 16-24).

Zanim na dobre nadejdą mrozy, trzeba uporządkować trawnik (s. 28-29), pomyśleć o tym, jak przechować zbiory (s. 40-41) czy wykonać szereg innych, listopadowych prac (s. 56-57). Warto również o tej porze roku podwiązać trawy ozdobne (s. 42-43) oraz rozważyć powiększenie kolekcji roślin i pobranie sadzonek zdrewniałych (s. 44-45).

 

Pod lupę bierzemy wraz z naszymi czytelnikami wrzosy (12-13) i kapustę ozdobną (10-11), a z warzyw – pigwę (s. 38-39) oraz stare odmiany jabłoni (s. 36-37). Miłej lektury!