Przepis na Ogród 3/2016

Marcowy Przepis na Ogród to wiele cennych porad, jak przygotować swój ogród przed nadchodzącym wielkimi krokami sezonem. Przeprowadź z nami odświeżenie swojego ogrodu!

Nareszcie po długiej zimie możemy rozpocząć prace w ogrodzie. A jest co robić, bo przecież trzeba dokładnie przygotować grządki i rabaty pod przyszłe zbiory. W marcowym „Przepisie na Ogród” sezon zaczynamy od wysiewu kwiatów jednorocznych. Jak zrobić rozsadę, dobierać gatunki na rabaty i które z nich możemy wykorzystać w kuchni, przeczytacie w temacie miesiąca (s. 14-24).

Wiosenne rabaty zachwycają kształtami i barwami kwiatów. U Katarzyny Diszer z Kobyłki dzieje się tak za sprawą pierwiosnków, które kwitną niezawodnie (s. 12), a u Elżbiety Tomeckiej z Wojkowic Kościelnych prym wiedzie oryginalny psiząb (s.10).

Ekspert Michał Mazik radzi, które warzywa wysiać na wczesny zbiór (s. 40), a Renata Walczak z Piły podpowiada, jak domowymi sposobami walczyć z alergia. Pamiętajcie o konkursie filmowym. Chwytajcie za kamery i kręćcie Wasze ogrody!