Ketmia jadalna zwana okrą

  • Jej zielone, pokryte delikatnym meszkiem owoce smakują 
najlepiej, gdy są jeszcze niedojrzałe i miękkie. Szczególnie polecane 
są osobom cierpiącym na choroby żołądka.

  • Owoce ketmii jadalnej
    Zdjęcie 1 z 2
    Owoce ketmii jadalnej
  • Ketmia zwyczajna należy do rodziny Malvaceae i występuje pod nazwą Abelmoschus esculentus lub Hibiscus esculentus L. W krajach anglojęzycznych zwana jest także potocznie palcem damy (Lady’s Finger) lub gumbo. Jej częścią jadalną są owoce o charakterystycznym wydłużonym kształcie i kanciastym przekroju, przypominające nieco papryczki chili.

     Okrę można wszechstronnie wykorzystywać: owoce znalazły zastosowanie jako warzywo, a cała roślina z powodzeniem może pełnić funkcję ozdobną. Jej spożywanie wskazane jest dla osób mających problemy z układem pokarmowym, szczególnie cierpiących na wrzody żołądka, bo śluz zawarty w owocach łagodzi te dolegliwości.

     

    Ketmia jadalna pochodzi z Afryki, zatem jej wymagania termiczne są wysokie. W klimacie umiarkowanym najlepiej uprawiać ją pod osłonami, w szklarni lub tunelu, bo uprawa gruntowa jest ryzykowna. Okra wymaga przede wszystkim ciepłej gleby i powietrza oraz dużego nasłonecznienia. Gleba pod jej uprawę musi być dobrze przepuszczalna, szybko nagrzewająca się, o pH 6,0-6,5. Obecność w glebie nicieni może całkowicie zahamować rozwój rośliny.

    Okra dobrze rośnie w sąsiedztwie melonów i ogórków. Podobnie jak one korzystnie reaguje na ściółkowanie gleby czarną folią lub włókniną. Rozsadę możemy zacząć produkować w marcu, bo minimalna temperatura kiełkowania nasion tego gatunku wynosi 16°C. Podłoże do produkcji rozsady, wytworzone na bazie substratu torfowego, powinno zawierać domieszkę włókna kokosowego, wówczas rośliny lepiej rosną i owocują. Rozsadę należy zasilić jedno- lub dwukrotnie roztworem nawozu wieloskładnikowego w czasie produkcji, a po posadzeniu na miejsce stałe zabieg ten dobrze jest powtarzać co 2 tygodnie. Pod osłonami można sadzić ją na początku maja. Z sadzeniem do gruntu lepiej poczekać do końca miesiąca.

    Okra w naszym klimacie jest rośliną jednoroczną, dorastającą zwykle do 
1 m, choć w sprzyjających warunkach nawet do 1,5-2 m. Ma dosyć duże dłoniaste liście o powcinanych brzegach. Kwiaty są barwy kremowo-beżowej z bordowym środkiem. Owoce pojawiają się na roślinie sukcesywnie, a ich regularny zbiór wpływa na szybsze plonowanie. Zbyt długie przetrzymanie owoców na roślinie może zahamować tworzenie następnych owoców. Dobrze jest zbierać owoce w rękawiczkach, ponieważ cała roślina i owoce pokryte są delikatnymi włoskami, które mogą wywołać alergiczne swędzenie i podrażnienie skóry. Owoce są lekkie, ponieważ są puste w środku. Drobne białe nasionka przyczepione są do łożyska umiejscowionego pośrodku owocu.

     

    Zdrowa jarzynka

    Niedojrzałe owoce najczęściej spożywa się po przetworzeniu: gotowaniu, smażeniu, duszeniu czy pieczeniu. Bardzo młode owoce możemy jeść na surowo, choć mają wówczas gorzki smak. Dla osób nielubiących śluzowatej konsystencji okry, pojawiającej się po obróbce termicznej, można polecić blanszowanie owoców w gorącej wodzie z dodatkiem octu. Jednak w wielu przypadkach właśnie ta cecha ketmii jest niezwykle pożądana, bo nadaje sosom i zupom odpowiednią konsystencję, a dodatkowo łagodzi nieprzyjemne objawy choroby wrzodowej żołądka. Nasiona ketmii są bogate w tłuszcz (kwas oleinowy typu omega-9 oraz kwas linolowy typu omega-6) i również mogą być spożywane na surowo lub 
po uprażeniu jako smaczny dodatek 
do surówek czy sałatek.

  • Ulubione 0
  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

 

                 Zapraszamy do konkursu 

                 Ogrodnik Doskonały 2015

 

Wideo

Jak ratować rośliny po suszy lub zalaniu Odtwarzaj

Nasi eksperci

 

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

 

dr inż. Grzegorz Pusz

dr inż. Wojciech Pusz
konsultant sezonowy
Pytania dot. walki z chorobami roślin

środy godz. 17-18

tel. 71 376 28 42 

Zapis do newslettera

 

„Mój piękny ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji i ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady

Połącz się z Mój Piękny Ogród