Samodzielne przygotowanie sadzonek różaneczników nie jest sprawą prostą. Uważam jednak, że dla chcącego nic trudnego.

Są dwa sposoby rozmnażania różaneczników.

  1. Pierwszy to przygotowanie odkładów. Wiosną lub w sierpniu wykopuje się w pobliżu krzewu rowek na głębokość 20 cm. Następnie przygina gałązkę, wkłada ją do dołka, a potem przysypuje ziemią. Warto uszkodzić korę na tej części pędu, która będzie się znajdowała pod ziemią i posmarować ją obficie ukorzeniaczem.
  2. Chętniej jednak korzystam z drugiej metody. Sadzonki odcinam z cienkich bocznych pędów o długości około 10–15 cm. Usuwam liście, pozostawiając cztery z nich na wierzchołku. Następnie zdejmuję płat kory szerokości 2–3 cm i oprószam to miejsce ukorzeniaczem. Wkładam sadzonkę do donicy o średnicy 10 cm wypełnionej przygotowanym wcześniej torfem. Temperatura otoczenia przechowywanych sadzonek powinna wahać się w granicach 20–24°C. Potrzebna jest również wysoka wilgotność powietrza, czyli około 85–90%. Donicę nakrywam folią tak, aby nie dotykała liści rośliny i odstawiam do odpowiedniego miejsca, np. szklarni lub inspektu. Przy ciepłych dniach oraz dobrej pogodzie można również odstawić sadzonkę w zaciszne i zacienione miejsce w ogrodzie. Ukorzenie różaneczników trwa zazwyczaj do 3 miesięcy. Łatwiej jest ukorzenić odmiany o małych kwiatach.  

Gracja Dąbrowska