Przede wszystkim potrzebne ci będą produkty wyróżniające się naturalnym smakiem i wysoką jakością – ekologiczny ser mozzarella i ekomasło. Mleko, z którego są wytwarzane, pochodzi z małych polskich gospodarstw posiadających ekologiczny certyfikat. Dzięki naturalnemu sposobowi karmienia krów produkty te zawierają m.in. cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zielony Listek na opakowaniu gwarantuje naturalne pochodzenie.

Jeśli świętujesz urodziny, na twojej imprezie nie może zabraknąć tortu z kremem zrobionym na bazie ekologicznego masła, np. z dodatkiem owoców sezonowych. Kolejnym obowiązkowym punktem menu mogą być zapiekanki lub tarta przygotowane z ekologicznego masła i sera mozzarella w wiórkach. Wybór najwyższej jakości ekologicznego produktu gwarantuje doskonały smak i uznanie gości.

Zapiekanka makaronowa z ekomozzarellą i warzywami

150 g ekomozzarelli w wiórkach
1 duża cukinia
2 czerwone papryki
1 cebula
krojone pomidory z puszki
3/4 opakowania makaronu świderki
2–3 gałązki pomidorków koktajlowych
łyżka ekomasła
oregano
majeranek
sól i pieprz

Makaron ugotuj al dente. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na maśle. Gdy lekko się zarumieni, wrzuć pokrojoną cukinię oraz papryki. Dodaj wszystkie przyprawy. Warzywa duś ok. 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i duś jeszcze 5 minut. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 180 stopni. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem warzywnym. Połowę makaronu z warzywami wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp startą mozzarellą. Wyłóż pozostałą część i znów posyp serem. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe. Piecz ok. 20 minut.

Wszystkiego najsmaczniejszego!