Uprawiane w Polsce deserowe odmiany winorośli pochodzą najczęściej z cieplejszych rejonów świata, dlatego są dość wrażliwe na mróz. ‘Shuyler’, ‘Arkadia’ czy ‘Alden’ to jedne z wielu odmian deserowych, które rodzą pyszne, słodkie owoce, ale jednocześnie wymagają starannej opieki. Wiele z nich to odmiany szklarniowe, mogące być uprawiane także w gruncie, jednak musimy im zapewnić odpowiednią ochronę, zwłaszcza zimą.

Pamiętajmy o tym, że odmiany deserowe są też bardziej wymagające pod względem warunków uprawy od odmian winiarskich. Największym zagrożeniem dla krzewów są niskie temperatury. Zdarza się, że niezabezpieczone młode pędy przemarzają i giną już przy kilkunastostopniowych mrozach. Aby tego uniknąć, tuż po wejściu krzewów w okres spoczynku osłaniamy wrażliwe części roślin.

Najważniejszym zabezpieczeniem jest okrycie podstawy pnia. To miejsce, w którym odmiana szlachetna łączy się z podkładką. Sprawdzonym sposobem jest usypanie kopczyka wokół dolnej części krzewu. Wykorzystać możemy trociny, rozdrobnioną korę czy nawet ziemię. Dzięki takiemu okryciu, nawet jeżeli całkowicie zmarzną wszystkie pędy nadziemne, z chronionej podstawy szybko wyrosną nowe pędy i odbudujemy krzew.

Polecanym sposobem na prowadzenie winorośli w przydomowych ogrodach jest uprawa na ciepłej ścianie budynku. W takim przypadku okrywamy na zimę grubszą białą włókniną całą ścianę wraz z rozpiętymi na niej pędami winorośli.