Więcej o roślinie poniżej:

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)

kategoria:  doniczkowe, zioła

stanowisko:   słońce

wysokość:  do 1 m

zimowanie: pomieszczenie, 2-8°C

mrozoodporność:  do 0°C

odczyn gleby:  lekko zasadowy

preferencje glebowe: przepuszczalna, piaszczasto-gliniasta

podlewanie:  mało

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  niebieska, fioletowa, różowa

pokrój: wzniesiony, krzaczasty

okres kwitnienia: luty-kwiecień

wysiew: wiosna

rozmnażanie: siew, sadzonki zielne

trwałość liści:  zimozielone

zastosowanie:  balkony, tarasy, rabaty, pomieszczenia, roślina jadalna

tempo wzrostu:   szybkie

Już sama nazwa tej bajecznie pachnącej rośliny budzi jak najlepsze skojarzenia. Rozmaryn jest nie tylko atrakcyjną rośliną ozdobną, ale też przyprawową i leczniczą. Ten półkrzew o południowoeuropejskim rodowodzie rozkwita na niebiesko już od lutego i przy dobrej opiece może latami cieszyć oczy. 

Cechą charakterystyczną brązowo drewniejącego półkrzewu jest gęsty pokrój. Nieprzycinany rozmaryn może osiągnąć wysokość 2 metrów. 

Rozmaryn lubi miejsca w słońcu i toleruje wysokie temperatury.

Wiecznie zielony rozmaryn powinien być zaraz po kwitnieniu przycięty. Przycinanie suchych kwiatostanów i wierzchołków pędowych sprawia, że półkrzewy pozostają niskie i bujnie się krzewią. Rozmaryn wytrzymuje mrozy do -10°C. Nie jest wymagający pod względem pokarmowym, dlatego zadowala się już jedną (do dwóch) dawek nawozu uniwersalnego dla roślin doniczkowych na miesiąc.

Rośliny co roku przesadzamy. Rozmaryn preferuje przepuszczalne podłoże, nie toleruje natomiast wody stagnującej. Latem podłoże powinno być stale wilgotne, jednak nieprzemoczone, w przeciwnym razie korzenie mogą gnić.  

  

Rozmaryn powinien trafić do kwatery w listopadzie i pozostać w niej do marca. Najlepsze warunki zimowania zapewnia jasne pomieszczenie o temperaturze 5-10°C. Przez zimę podlewamy słabo, tylko w takim stopniu, by nie dopuścić do wysychania podłoża.  

Do uprawy doniczkowej. W cieplejszych rejonach można uprawiać w gruncie.

Rozmaryn może być dodawany do mięs, wędlin i sosów. Zapach palonej w ogniu gałązki odstrasza owady.