Pernecja chilijska Pernettya mucronata 

Pernecja chilijska z rodziny wrzosowatych Ericaceae jest niskim (0,5-1 metra) zawsze zielonym krzewem kwitnącym od maja do czerwca. Ma drobne białe lub jasnoróżowe kwiaty, ale to nie one decydują o dekoracyjności tej rośliny.

Od kwiatów ozdobniejsze są kuliste owoce średnicy 8-12 milimetrów, które długo utrzymują się na gałązkach. W zależności od odmian owoce przybierają barwy: białą (‘Alba’), ciemnoczerwoną (‘Bell's Seedling’), liliową (‘Lilacina’) lub różową (‘Stag River’).

Krzew ten pięknie prezentuje się w zestawieniu z wrzosem, wrzoścem, bluszczem, niedośpianem, kalocefalusem. Wymaga jasnego stanowiska oraz żyznego, próchnicznego, kwaśnego i wilgotnego podłoża. Na zimę roślinę musimy okryć albo wnieść do chłodnego pomieszczenia. Pernecję możemy rozmnażać z nasion, odkładów i za pomocą sadzonek wierzchołkowych.

Papryka roczna Capsicum annum

Papryka roczna z rodziny psiankowatych Solanaceae jest blisko spokrewniona z papryką przyprawową. Jej nazwa botaniczna pochodzi od greckiego słowa kapto, co oznacza gryźć, kąsać. Ma to związek z ostrym smakiem jej owoców.

Roślina ma pokrój wzniesiony, krzaczasty i osiąga wysokość od 30 do 50 centymetrów. Z drobnych kwiatów tworzy owoce różnego kształtu (okrągławe, jajowate, w kształcie ostrosłupa lub graniastosłupa) i w różnych kolorach (żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe, a nawet białe).

Właśnie w fazie owocowania, czyli jesienią, jest najczęściej sprzedawana. Roślina lubi jasne stanowisko i zasobne w składniki pokarmowe podłoże. Podlewamy ją oszczędnie, ale regularnie. Aby zapobiec przedwczesnemu więdnięciu owoców, doniczkę z papryką roczną ustawiamy na wilgotnym żwirze, piasku lub keramzycie. Rozmnażamy ją wiosną z nasion.