Ogród ozdobny: Czas wykopać rośliny niezimujące w gruncie

Niektóre rośliny cebulowe muszą spędzać zimę w pomieszczeniach zabezpieczonych przed mrozem. Są to mieczyki, dalie, paciorecznikibegonie bulwiaste, a także mniej znane błonczatki, tygrysówki, cynobrówki (krokosmie) czy galtonie. Organy podziemne tych roślin sadzi się wiosną do gruntu, a we wrześniu i październiku wykopuje. Zabiegu tego nie należy opóźniać, zwłaszcza w deszczowąchłodną pogodę, gdyż w zimnej i wilgotnej glebie części podziemne łatwo gniją. We wrześniu wykopuje się m.in. cebule błonczatki, sprekeliiśniedka wiechowatego oraz bulwy jaskra, iksji, sparaksisu i zawilca wieńcowatego.

Nieco dłużej, do października w gruncie mogą pozostawać np. bulwy dalii, frezji, gloriozycynobrówki, cebule galtoniineriny oraz kłącza paciorecznika. Przed wykopaniem przycina się pędy roślin na wys. 10-15 cm, a następnie ostrożnie wykopuje. Wykopane organy przechowuje się przez kilkanaście dni w ciepłymsuchym pomieszczeniu, a po przesuszeniu oczyszcza z ziemi i martwych resztek, po czym układa w ażurowych skrzynkach lub koszach.

Kwiat dalii( zdj.: Fotolia.com)

Cebule, bulwy i kłącza przez zimę przetrzymuje się w temp. od +2 do 15OC. Niektóre, np. cebule błonczatki, karpy daliibulwy gloriozy, powinno się przechowywać zagłębione w trocinach, miale torfowym lub piasku.

Balkony i tarasy: Jesienią balkony też mogą być piękne

Jeśli chcemy stworzyć na paru metrach kwadratowych piękny jesienny ogród, zainteresujmy się roślinami ładnie wyglądającymi jesienią a także zimą. Jest kilka propozycji, na ogół łatwych do zrealizowania, a ogrodnicy i szkółkarze oferują sporo efektownych roślin. Są wśród nich rośliny sezonowe: aster chińskistarzec popielnik, bratki, cyklamen perskibluszczolistny, wrzosiec delikatny i różne odmiany chryzantem oraz rośliny wieloletnie, czyli byliny, takie jak: aster krzaczastyrozchodnik okazały – kwitnące jesienią, a także byliny o ozdobnych liściach, także jesienią, jak: dąbrówka, miodunka, tiarella, żurawka, odmiany funkii, turzyce Buchananawłosista oraz rozplenica japońska.

 

 

Można także zdecydować się na krzewinki: wrzos pospolitygaulterię rozesłaną oraz na karłowe lub wolno rosnące krzewy liściaste i iglaste: irgę poziomąVariegatus’, irgę Dammera, skimmię japońską, odmiany trzmieliny pnącej, bluszcz pospolity, jałowiec pospolity w odmianie ‘Compressa’, jałowiec płożący ‘Glauca’, jałowiec łuskowaty ‘Blue Star’, sosnę kosodrzewinę ‘Mops’‘Gnom’, świerk biały w odmianach: ‘Conica’, ‘Alberta Globe’ i ‘Nidiformis’ lub świerk pospolity w odmianie ‘Little Gem’.

Dobierając rośliny do naszych kompozycji, powinniśmy zwracać uwagę, aby miały one podobne wymagania przede wszystkim w stosunku do światła. Ważny jest też odczyn podłoża. Pamiętajmy, że wrzosy, wrzośće, jałowcegaulteria wymagają ziemi kwaśnej.

Z polską jesienią na trwałe zrósł się epitetzłota”, zadbajmy więc, żeby pasował on równie dobrze do jesieni na naszym balkonie.

Drzewa i krzewy: Usuwamy przekwitłe kwiatostany hortensji ogrodowej

Hortensja ogrodowa to krzew dorastający do wysokości 1 m. Kwiaty duże, zebrane w okazałe kuliste kwiatostany śr. 15-20 cm, powstają rok wcześniej na pędach ubiegłorocznych. W sierpniu kończy kwitnienie, ale później zawiązuje bardzo ozdobne owocostany barwy bordowo-zielonej, które we wrześniu możemy wycinać. Przycinanie to polega na przycięciu ich na około 5-10 cm poniżej kwiatostanu. Nie wycina się całych pędów, ponieważ na pędach znajdują się pąki z zawiązanymi kwiatostanami na następny rok.

Hortensja ta jest wyjątkowo wrażliwa na niskie temperatury, toteż powinna być sadzona na stanowisku słonecznym lub półcienistym, osłoniętym od mroźnych wiatrów. Wymaga zabezpieczenia na zimę.

 

Warzywniak: Te warzywa zbieramy późnym latem

We wrześniu wykopujemy średniopóźne odmiany warzyw korzeniowych – marchwipietruszki oraz buraka ćwikłowego. Korzenie spichrzowe tych gatunków (zdrowe, oczyszczonepo obcięciu naci) można przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Kończymy zbiory owoców ciepłolubnych warzyw dyniowatych, zwłaszcza cukinii, ogórka, melona, patisona. Ze zbiorem dyni zwyczajnej i olbrzymiej możemy zaczekać do października.

 

(zdj.: Fotolia.com)

Likwidujemy uprawę pomidorów gruntowych – zbieramy wszystkie owoce, zarówno te w pełni dojrzałe, jak i zielonezapalone. Niedojrzałe owoce pomidora nadają się na przetwory (np. sałatkę obiadową). W tym czasie zbieramy również paprykę.

Przez cały miesiąc zbieramy główki kapusty średniowiecznej, wycinamy róże kalafiorówbrokułów, których rozsadę sadziliśmy latem. Do spożycia nadają się także liście jarmużu.

Cebulę zwyczajną uprawianą z siewu przeznaczamy do zbioru wtedy, gdy ma załamany szczypiorzasychające liście. Po dosuszeniu i oczyszczeniu z liści cebulę można przechowywać przez kilka miesięcy. We wrześniu zbieramy jeszcze soczyste warzywa liściowe – naciowe odmiany buraka i selera, pietruszki, a także sałatę i endywię, szpinak nowozelandzki.