Grządki warzywne, zajmujące sporą część ogrodu, przeważnie są wyraźnie oddzielone od jego części ozdobnej ogrodu. Sztywny podział na część użytkową i ozdobną jest trudny do utrzymania, zwłaszcza gdy ogród nie należy do największych. Dlatego stale zwiększa się grupa zwolenników łączenia różnych funkcji na jednej powierzchni. Na warzywnych grządkach wieloma barwami mogą lśnić odmiany buraka liściowego w niemal wszystkich kolorach tęczy, czerwonolistny jarmuż czy złocista cukinia.

Znane i cenione odmiany warzyw w pełni ujawnią swoje walory dekoracyjne, jeżeli przy sadzeniu będziemy pamiętać o zmiennych kształtach liści i różnych formach pokroju roślin. Szerokolistną kapustę włoską można posadzić obok kopru włoskiego o koronkowych liściach, a między okrągłymi korzeniami i łodygami buraków czerwonych oraz kalarepy warto umieścić mocno karbowane, luźne główki sałaty liściowej. Ponieważ w warzywniku nie powinno zabraknąć ziół, wysiejmy po kilka nasion koprutrybuli wśród rzodkiewekrzodkwi. Brzegi niektórych grządek możemy obsiać szczypiorkiem. Dzięki temu powierzchnia grządek będzie także lepiej wykorzystana.

Pielęgnacja roślin w warzywniku

Nowoczesny warzywnik wyróżnia się jeszcze jedną cechą: pielęgnacja roślin nie powinna być zbyt wyczerpującaczasochłonna. Pojawia się coraz więcej odmian odporniejszych na choroby i ataki szkodników. Marchew bez larw niszczących korzenie, sałata bez śladów żerowania mszyc czy ogórki uwolnione od groźby porażenia mączniakiem dają większe plony. Tym samym uprawa warzyw we własnym ogrodzie da nam jeszcze więcej satysfakcjiradości. Starajmy się wprowadzić na grządki warzywa, które plonują bardzo długo albo mogą być zbierane kilkakrotnie, jak np. nowe odmiany fasoli szparagowej czy sałaty liściastej. W ten sposób oszczędzimy sobie trudu z wysiewem lub sadzeniem poplonów, a także zapobiegniemy powstawaniu na grządkach luk.

Warzywa i kwiaty na jednej grządce

Coraz popularniejsze staje się łączenie na jednej grządce warzyw z kolorowo kwitnącymi roślinami jednorocznymi. W warzywnikach w ogrodach wiejskich pojawiły się nagietkiaksamitki. Oryginalnie i pięknie wśród warzyw mogą wyglądać m.in. cynie, onętki, dalielwie paszcze. Na kratach dla ogórków i fasoli zawsze znajdzie się trochę miejsca dla groszku pachnącego.

Ostrożność należy zachować w przypadku wilcanasturcji. Obie rośliny są ekspansywne, bardzo szybko rosną i mogą łatwo zagłuszyć warzywa pnące oraz uniemożliwić im dalszy, prawidłowy rozwój.