Więcej o roślinie poniżej:
Melisa lekarska (Melissa officinalis)
kategoria: zioła, byliny
stanowisko: słońce, półcień
wysokość: do 1 m
mrozoodporność: do -20°C
odczyn gleby: lekko kwaśny, obojętny, lekko zasadowy
preferencje glebowe: żyzna, piaszczysto-gliniasta, lekka, przepuszczalna
podlewanie: średnio
barwa liści/igieł: zielona
barwa kwiatów: biała, żółta
pokrój: wzniesiony, krzaczasty
okres kwitnienia: czerwiec-wrzesień
wysiew: wiosna
rozmnażanie: siew, podział
trwałość liści: sezonowe
zastosowanie: balkony, roślina jadalna, lecznicza i miododajna, tarasy, rabata ziołowa
tempo wzrostu: szybkie
Melisa lekarska - sylwetka
Stare księgi nazywają melisę lekarską pszczelnikiem, gdyż w dawnych czasach była ona ulubionym ziołem pszczelarzy, którzy świeżymi liśćmi nacierali ule, aby w ten sposób przywołać pszczoły do ich kwatery. W niektórych źródłach występuje on też pod nazwą rojownik.
Forma wzrostu melisy lekarskiej
W zależności od odmiany melisa lekarska osiąga wysokość od 60 do 80 cm. Zwartym pokrojem charakteryzuje się odmiana ‘Nana’, dużą wartość ozdobną mają ‘Aurea’ o liściach złotożółtych i ‘Variegata’ o liściach zielonożółtych. Dla wszystkich odmian typowy jest niepowtarzalny, cytrynowy zapach liści. Małe, białe kwiaty są zebrane w pachwinach liści i otwierają się na przestrzeni lipca i sierpnia.
Stanowisko melisy lekarskiej
Melisa lekarska dojrzewa zarówno w miejscach słonecznych, jak i półcienistych. Podłoże pod uprawę tejże byliny winno być wilgotne, ale przepuszczalne.
Melisa lekarska - uprawa
Melisę możemy rozmnażać wiosną przez podział. Można też ją wysiać w marcu do kuwety i uprawiać na parapecie pod cienką warstwą ziemi. Do gruntu w ogrodzie siewki wysadza się mniej więcej po upływie 5 tygodni. Na użytek domowy wystarcza uprawiać jedną roślinę. Jeśli zacznie się ona zbyt silnie rozrastać, jej korzenie możemy przyciąć szpadlem.
Zastosowanie - melisa lekarska
Melisa lekarska jest doskonałym antidotum na skołatane nerwy, pomaga też w leczeniu bezsenności i przeziębienia. W kuchni można ją dodawać do wszystkich tych potraw, do których pasuje cytryna. Liście można dodawać m.in. do sałatek, kanapek, sosów oraz zup.
Porada
Liście melisy zbieramy, gdy rośliny zaczynają kwitnąć, a następnie suszymy w zacienionym, przewiewnym miejscu.
Komentarze