Ogród ozdobny

Okrywamy rośliny zielne

Wraz z pierwszymi poważniejszymi przymrozkami powinniśmy rozpocząć okrywanie roślin dwuletnich. Priorytetem powinno być zapewnienie osłony bratkom, stokrotkom oraz goździkom brodatym, podobnie jak niektórym roślinom cebulowym przeznaczonym do przyspieszania.

Osłaniając rośliny zmniejszamy ryzyko ich przemarznięcia w wyniku gwałtownych zmian temperatury oraz negatywnych skutków działania wiatru i ostrego, przedwiosennego słońca. Wyprzedzając pierwsze symptomy zimy osłaniamy również niskie byliny zimozielone - ubiorki, gęsiówki, płomyki szydlaste.

Okrywamy róże

Przed okryciem róż należy dokładnie przejrzeć roślinę i usunąć wszystkie części zdradzające objawy chorobowe - szczególnie liście, nawet te nadal utrzymujące zielone wybarwienie. Usunięte części rośliny należy spalić. Róże okrywamy po pierwszych silniejszych przymrozkach, niższe temperatury powodują bowiem naturalne zakończenie okresu wegetacyjnego roślin.

Sad

Jeszcze możemy nawozić

Nawet w listopadzie możemy wykonać pierwsze w sezonie nawożenie. Należy jednak zastosować wtedy kombinację 3-4 letniego obornika i nawozów - fosforowych i potasowych. Co cztery lata warto również przeprowadzić wapnowanie gleby, tak by uzyskać lekko kwaśny odczyn. Wapnowania nie należy jednak przeprowadzać, gdy wcześniej rozrzuciliśmy obornik.

Po nawożeniu przekopujemy glebę, pozostawiając ją w ostrej skibie. Cięższa gleba wymaga głębszego przekopania, lżejszą natomiast możemy rozluźnić płycej. 

Ostatnie zbiory

Nawet późną jesienią możemy zbierać jesienne odmiany malin, o ile owoce nie zostały uszkodzone przez przymrozki.

Jesienne sadzenie

W szkółkach październik stoi pod znakiem wykopywania drzew owocowych, listopad to więc dobry moment na zakup dobrej jakości drzew. Gleba żyzna sprzyja owocowaniu i rozwojowi drzew karłowych, na ubogą polecamy wybrać odmiany półkarłowe.

Sadząc zwróćmy uwagę na miejsce szczepienia, które powinno znajdować się kilka centymetrów ponad ziemią; głębokie sadzenie sprzyja silnemu wzrostowi drzewka. Po posadzeniu nie przycinamy pędów, zabieg ten przeprowadzamy dopiero wiosną.

 

Warzywnik

Kończymy zbiory jesienne

Z początkiem listopada powinniśmy zebrać ostatnie warzywa korzeniowe - marchewki, selery korzeniowe czy pietruszki. Należy także zebrać pory przeznaczone do spożycia latem oraz jesienią. W gruncie pozostawiamy jedynie odmiany zimowe warzyw.  

Rozpoczynamy zimowe zbiory

W listopadzie pojawią się pierwsze warzywa zimowe - choćby jarmuż, którego zbiory mogą trwać aż do wiosny, gdy roślina wyda pąki kwiatowe. Możemy również rozpocząć zbiory późnych odmian brukselki, które - o ile pogoda będzie sprzyjała - pojawiać się będą aż do stycznia.