Więcej o roślinie poniżej:

Kuflik (Callistemon)

kategoria:  krzewy, doniczkowe

stanowisko:   słońce

wysokość:  w pojemnikach do 2 m

zimowanie: pomieszczenie, 5-10°C

mrozoodporność:  0oC

odczyn gleby:  lekko kwaśny

preferencje glebowe: żyzna, przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta

podlewanie:  dużo

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  czerwona, różowa, biała

pokrój: krzaczasty, drzewkowaty, „płaczący”

okres kwitnienia: czerwiec-wrzesień

wysiew: wiosna

rozmnażanie: siew, sadzonki pędowe

trwałość liści:  zimozielone

zastosowanie:  balkony, tarasy, pomieszczenia

tempo wzrostu:   szybkie

Piękne, czerwone kwiaty kuflika wyglądają jak szczotki do butelek, można je podziwiać od maja do czerwca i od sierpnia do września. Roztarte w palcach liście roztaczają przyjemny cytrynowy zapach. Kuflik dostępny jest w sprzedaży w formie krzewiastej lub piennej. Rozmnażanie w warunkach domowych jest niemożliwe. Kuflik jest bardzo odporny na wszelkiego rodzaju szkodniki.

Rośliny należy uprawiać w miejscach osłoniętych od wiatru w pełnym słońcu. Przed sadzeniem w doniczce usypujemy najpierw 10-centymetrową warstwę drenażu ze żwirku lub keramzytu, następnie pojemnik wypełniamy dobrą jakościowo ziemią dla roślin doniczkowych.

Kuflik musi być obficie nawadniany miękką wodą. Bryła korzeniowa nie może być ani sucha, ani przelana.

Kuflika zasilamy od marca do września, najlepiej dwa, trzy razy w miesiącu, płynnym nawozem dla roślin doniczkowych.

Aby rośliny bujnie się krzewiły, młode okazy należy przycinać kilka razy do roku. Po raz ostatni przycina się je po kwitnieniu jesienią.

Kuflika przestawia się do jasnej lub półzacienionej kwatery o temperaturze od 5 do 10°C jeszcze nim nadejdą pierwsze mrozy. W okresie zimowania rośliny podlewa się tylko w takim stopniu, aby bryła korzeniowa utrzymywała umiarkowany poziom wilgotności. Na wolne powietrze wystawia się je w kwietniu, maju, kiedy mija niebezpieczeństwo nawrotu póśnych przymrozków.

Kuflik będzie nieprzerwanie zawiązywał nowe pąki, jeśli przekwitłe kwiaty będą na bieżąco usuwane.